Srbija

Od litijuma 600 miliona evra godišnje, a od baterija još 3,4 milijarde

  • 04.06.2021. 14:48

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija od eksploatacije litijuma u projektu "Jadar" koji vodi kompanija "Rio Tinto" mogla da prihoduje 600 miliona evra godišnje, a da bi od proizvodnje katoda i baterija za električna vozila mogla da ima prihode od 3,4 milijardi evra godišnje tokom 56 godina.

Govoreći o važnosti ovog projekta za Podrinje i cijelu Srbiju, Vučić je istakao da je država spremna i da sprovede referendum o tom pitanju.

"EU radi svoj program i žele da obezbede sirovine za svoje auto-gigante i oni će da traže razgovore sa Srbijom. Oni žele da EU auto-industrija bude uključena. Mi ćemo sada tu da trgujemo, naravno, ako narod to dopusti", rekao je Vučić.

On je naveo da neće biti samo vađenja rude, nego će se raditi i takozvani "refajning", a da bi izgradnja fabrike katoda i baterija za električna vozila značila prihod 3,4 milijarde evra godišnje tokom 56 godina.

Vučić je naglasio da će potražnja za litijumom porasti 58 puta do 2050. godine.

"Tražićemo da jedan veliki proizvođač električnih vozila dođe u Srbiju. Ako budu radili proizvodnju u Srbiji od oko 450.000 vozila godišnje, ukupni prihodi bili bi 19,7 milijardi evra godišnje", rekao je Vučić.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.