Goran Mihajlović

Još gore od toplotnog talasa - Meteorolog najavio šta nas čeka na jesen

  • Izvor: Kurir
  • 15.08.2024. 18:56

U toku smo još jednog toplotnog talasa, a poznato je da se temperatura zvanično mjeri u hladu, te možemo samo da pretpostavimo kolika je zaista temperatura kada izađemo van rashlađenih prostorija.

Subjektivni osjećaj je da je napolju 50 stepeni, a o tome šta nas očekuje narednih dana pričao je pomoćnik direktora RHMZ-a Srbije, Goran Mihajlović.

- Topli talas je aktuelan i spada u kategorizaciji RHMZ u opasne meteorološke pojave. Ovako visoke temperature će se zadržati do kraja nedjelje, za vikend uz pojavu kratkotrajnih pljuskova, ali oni neće pomoći vodosnabdijevanju. Malo većih padavina bilo je u zapadnoj Srbiji i dijelu Vojvodine, ali suština je da će maksimalne temperature i narednih dana budu od 33 do 38 stepeni - započeo je meteorolog i dao kratku prognozu za početak naredne sedmice:

- Dobra vijest je da nas početkom naredne sedmice očekuje manji pad temperature, od 29 do 33 stepena, uz pojavu padavina u ponedjeljak i utorak.

Kada su ovakve nepogode na snazi, ni noću nije lako disati.

- U meteorologiji se tropska noć registruje na 20 i više stepeni. To se manifestuje ovih dana, pa je u Beogradu jutarnja temperatura od 22 do 25 stepeni.

Govorio je i o tome zbog čega se kao reper za vrijednosti temperature određuje ona u hladovini.

- Temperatura se mjeri u hladu da bi se obezbijedila objektivnost i da instrument ne bude direktno izložen suncu. Zato i jeste toplije kad smo na suncu i nije samo subjektivni osjećaj.

Ono na šta je posebno ukazao pažnju je hidrološka situacija i sve češća pojava suše na našim prostorima.

- Kad govorimo o hidrološkoj situaciji, RHMZ je izdao upozorenje koje se odnosi na niske plovidbene nivoe kod Sremske Mitrovice i Šapca. Zbog približavanja srednjim mjesečnim vrijednostima i biološkim minimumima, izdato je upozorenje za još desetak manjih rječnih vodotokova. Ako posmatramo prethodnih 20-ak godina primjetna je učestalost suše. Možemo očekivati isto i u narednim decenijama, a mjere sprečavanja nekih pojava u ovoj oblasti su dugoročne. Suša nanosi štetu na većoj teritoriji, i za razliku od intenzivnih padavina, koje donose odmah vidljivu štetu, suša je tihi ubica koji zahvata ogromno područje, a ekonomski gubici su najveći zbog ove pojave. Prepoznat je kod nas i problem nedostatka vode za piće - kaže on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: