Poigrali se sa 23 radnika ATV-a

''Može se govoriti i o diskriminaciji'': NLB banka prekršila naša osnovna prava!

  • Izvor: ATV
  • 20.08.2024. 19:19

NLB banka prekršila je naša osnovna prava. Morali su da isplate plate na račun ili valjano obrazlože zašto to neće da učine, poruka je ombudsmana za ljudska prava.

U ovom slučaju, kaže Nevenko Vranješ, može se govoriti i o diskriminaciji.

Kako je izgledao lanac kojim je NLB obustavio plate radnicima ATV-a: Šiftar bio nalogodavac

Kako je izgledao lanac kojim je NLB obustavio plate radnicima ATV-a: Šiftar bio nalogodavac

"Oni za takvo nešto moraju imati valjanu sudsku odluku da bi nekome uskratili račun, uskratili transakciju i slično. Kada su u pitanju lična primanja, temeljne stvari, koje ničim nisu ugrožene, moraju da daju odgovor zašto je to tako i da trasiraju djelotvoran pravni lijek svojim klijentima", kaže Nevenko Vranješ, ombudsmen za ljudska prava.

Nisu poslali ni obrazloženje ili izvinjenje, a kamoli pravni lijek. Malo ne može, pa ipak može, poigrali su se u NLB-u sa 23 radnika naše medijske kuće. Nema smisla što se NLB čupa na američku „crnu listu“, kada ne posluje s našom kućom. U ovo slučaju, ugovore ima isključivo sa fizičkim licima. 

NLB banka pravno ''šikanirala'' radnike ATV-a

NLB banka pravno ''šikanirala'' radnike ATV-a

Čim stignu prigovori, postupak će pokrenuti i ombudsman za bankarski sistem.

"Bankama je zakonom propisano da svoje poslove i djelatnosti obavljaju sa pažnjom stručnjaka, to je dosta viši stepen pažnje, pa je onako, kada imamo u vidu ove okolnosti indikativno da u nekom trenutku nešto nije moglo biti izvršeno od obaveza, a u nekom drugom trenutku je moglo da bude izvršeno", kaže Vladimir Rudić, ombudsmen za bankarski sektor.

Zloupotreba ovlaštenja, to je ocjena ekonomskih stručnjaka. U sve, što prije, treba da se uključi Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Uprava banjalučkog NLB-a poznata po bankarskoj aferi

Uprava banjalučkog NLB-a poznata po bankarskoj aferi

„Da ih onemogući da se tako ili možda još gore, prema svakom od nas, uključujući i mene, ponašaju u budućem periodu. Inače će ovo da postane finansijski "Еldorado", gdje mi svaki put kada ulazimo u banku ćemo strahovati hoćemo li moći platiti račun za struju, za smeće, za vodu, jer pobogu ne znam, možda mi rođak, tetka, ujna strina radi negdje, a taj neko se nekome ne sviđa", kaže ekonomista Goran Radivojac.

Drsko i bezobrazno ponašanje NLB banke Banjaluka

Drsko i bezobrazno ponašanje NLB banke Banjaluka

Stiče se utisak da u bankama sa stranim vlasništvom imamo menadžment kojem je ključna karakteristika da je poslušan, uopšte ne mora da bude stručan, zaključak je struke. Ne čude takvi zaključci kada na primjeru NLB-a vidimo ko sjedi u foteljama. Cijela Uprava, na čelu sa predsjednikom Goranom Babićem dobro je poznata iz afere „Franak“, kada je uništena „Hipo“ banka. Od tamo već peti dan nema odgovora na naše upite.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.