Najveći dio kolača

NLB banka zarađuje u Srpskoj, zaradu šalje u inostranstvo

  • Izvor: ATV
  • 23.08.2024. 19:20

NLB banka Banjaluka ubire milione dobiti u Republici Srpskoj, ali najveći dio kolača izvozi u inostranstvo. Sve to zaradili su od kamata građana Srpske, ali i sve skupljih usluga.

Za takvo poslovanje sigurno je dobro nagrađena i Uprava banke. Ona koja je odbila da radnicima naše kompanije isplati plate. Zašto su se tek naknadno predomislili, i da li ih je obilazio službenik Američkog konzulata i govorio šta treba da rade, na ta pitanja nikako da odgovore. 

„Banke imaju nekakve pritiske, niko neće otvoreno da kaže kakvi su, nigdje ne vidim dokument o tome. Ja zaista ne mogu da komentarišem da li je neko nekoga nazvao telefonom i rekao da će nešto uraditi. Ali ja mislim da banke trebaju da rade za Zakonskim propisima Srpske i da ne treba da budu diskriminatorne prema bilo kome. Naročito ne prema zaposlenim u nekim firmama za koje ne znam šta su pogriješile“, rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Od sve veće dobiti ove banke malo šta je usmjereno prema stanovništvu Srpske. Zaradu zato šalju u Sloveniju. I dok dobro zarađuju u Srpskoj, zakone izgleda slabo poštuju. Barem je tako u slučaju radnika naše televizije kojima su udarili na osnovna ljudska prava. U sve je uključen i Ombudsman za bankarski sistem.

 „Ali da li je riječ o povredi obaveze iz ugovora o otvaranju i vođenju bankarskog tekućeg računa ili povrede jednog od načela od kojih jedan jeste zaštita korisnika od diskriminacije, to tek može da se vidi nakon sprovođenja postupka i kada kao ishod budemo imali dokazane činjenice“, ističe Vladimir Rudić, ombudsman za bankarski sistem.

Drsko ponašanje moglo bi da košta Upravu NLb Banke. Suočavaju se sa nepovjerenjem i gubitkom klijenata. Kako saznajemo, neki od njih podnose zahteve za zatvaranje ličnih računa. Klijenti iz straha sve više odustaju i od podizanja NLB-ovih kredita o čemu svjedoče informacije koje pristižu na našu adresu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: