ATV Jutro

Kako se mjeri gledanost TV stanica i kako se manipuliše brojevima

  • Izvor: ATV
  • 28.05.2024. 14:17

U BiH više nema ko da mjeri gledanost, mada, pitanje je kako se to radilo i do sada. Favorizovanjem pojedinih TV stanica AM, agencija koja se jedina u BIH bavila istraživanjem gledanosti TV programa, pomagala je punjenju budžeta tih favorita.

Još prije 7 godina različite aršine i nefer poslovanje potvrdio je i sud. Inače, istraživanje gledanosti je svojevrsna podloga za finansiranje TV stanica koje stiže od marketinga.

O ciframa je nezahvalno govoriti, ali se to na godišnjem nivou vrti i oko 60 miliona KM.

Nepravilnosti i nelogičnosti su vidljive godinama, kaže direktor marketinga i prodaje ATV-a. Dejan Stupar poručuje da je neophodno uvesti red u tu oblast.

Mjerenjem gledanosti medija u BiH 10 godina bavila se samo jedna agencija

Mjerenjem gledanosti medija u BiH 10 godina bavila se samo jedna agencija

Istakao je da je ATV godinama izvještavala o problemima u mjerenju TV gledanosti. Kako kaže, riječ je o desetinama miliona KM koje na medijsko tržište u BiH dođu od marketinga, a ATV je, kao i većina medija iz Srpske, godinama bila zakinuta.

"Mi smo uvijek za to da se radi po zakonu i po pravilima, transparentno i da uvedemo modernizaciju u tui oblast", rekao je Stupar u ATV jutru.

Podsjetio je i na primjer koji zaista zvuči nerealno.

U BiH nema ko da mjeri gledanost

U BiH nema ko da mjeri gledanost

"Mi smo jedan dan dobili istraživanja koja su rekli da smo mi tada imali 0,00 posto, što je sasvim nemoguće. Kada smo se obratili AM-u za zvanično objašnjenje, oni su rekli 'Vi ste taj dan imali kvar u BH Telekomu i niste bili vidljivi u BH Telekomu'. U redu, BH Telekom je jedan od kablovskih operatera, nije sporno. Ali, šta je sa Telekomom Srpske, šta je sa drugim primarnim operaterima u Republici Srpskoj? To samo po sebi govori da piplmetri nisu bili dobro raspoređeni, da je Republika Srpska u tome bila više nego zakinuta i naši mediji", objasnio je Stupar.

O tome kako se mjeri gledanost TV stanica i kako se manipuliše brojevima detaljnije pogledajte u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera