Неправилности и нелогичности

У БиХ нема ко да мјери гледаност

  • Извор: АТВ
  • 26.05.2024. 19:28

У БиХ више нема ко да мјери гледаност. Мада, питање је како се то радило и досад. Фаворизовањем појединих ТВ станица "АМ“, агенција која се једина у БиХ бавила истраживањем гледаности ТВ програма, помагала је пуњењу буџета тих фаворита.

Још прије седам година нефер пословање и различите аршине је потврдио и Суд. Иначе, истраживање гледаности је својеврсна подлога за финансирање ТВ станица које стиже од маркетинга. О цифрама је незахвално говорити, али се то на годишњем нивоу врти и око 60 милиона КМ.

Неправилности и нелогичности су видљиве годинама, каже директор маркетинга и продаје АТВ-а. Дејан Ступар поручује да је неопходно увести ред у ту област.

"Један најконкретнији примјер када су нам један дан дошла истраживања, када смо видјели 0,00%, што је заиста немогуће, а онда нам је из АМ као званично објашњење и одговор кажу, ви тај дан нисте били видљиви у БХ телекому. Само мало, шта је са Телекомом Српске? Шта је са другим оператерима, који су заиста примарни у Републици Српској? То је јасан примјер о неправилној подјели, о нетранспарентности у раду и очигледно дуплим аршинима. Говоримо о буџетима од неколико десетина милиона КМ који долазе на тржиште и који се из Сарајева распоређују како некоме одговара, односно, на основу баш свих тих истраживања која су изазивала бројне оправдане сумње", каже Ступар.

Седам година касније праксу нису промијенили. Сертификат о одобрењу типа мјерила су изгубили 10. маја, али их то није омело да мјерења наставе да врше још 14 дана након тога.

Изгубили су га по новом Правилнику о метролошким и техничким условима за мјерила гледаности, пиплметар, који је донесен лани у октобру. По старом су могли да се користе уређаји који су превазиђени. Тренутно у БиХ не постоје уређаји који задовољавају прописе, објашњава директор Института за метрологију.

"Измјеном регулативе, односно, измјеном Правилника тржиште отворено и било ко ко је заинтересован да учествује на тржишту, да се бави овом дјелатношћу, треба да набави адекватне уређаје, дакле, пиплметре најновије генерације и да се јави Институту за одобрење типа и затим мора да обезбиједи да та мјерила буду редовно верификована свако три године", рекла је Милица Ристовић Крстић, директор Института за метрологију БиХ.

Имају ли адекватне уређаје, из Агенције нису рекли. Само су се, додуше са закашњењем, кратко огласили да обустављају слање података.

"У овом тренутку, желим вам саопштити да ће 'Audience Measurement d.o.o.' привремено обуставити испоруку података. Нажалост, тренутно нисам у могућности прецизно одредити када и да ли ћемо бити у могућности наставити с испоруком података", поручују из ове Агенције.

Досад су, наводно, једини имали лабораторију за сервисирање пиплметара и друге опреме, па су могли сами себи издавати сертификате о исправности опреме. То више није случај. Институт је испунио своју дужност - донио акте који прописују карактеристике уређаја за мјерење и осигурао да се редовно провјерава њихова тачност.

Некоме је, чини се, и то засметало, па је Комисији за борбу против корупције Парламентарне скупштине БиХ стигла анонимна пријава. Ристовић Крстић ће на јавно саслушање. То, изгледа, на погрешну адресу.

"По основу чега и оно што ја спорим је надлежна Комисија за корупцију ако је неко донио некакав подзаконски акт?", пита Милорад Којић, члан Комисије за борбу против корупције ПС БиХ и додаје:

"Како ћемо, на који начин радити сутра, мислим да би ми као посланици требали бити неко ко ће поштовати акте законске и свој пословник, прије свега. Нажалост, сматрам да је он прекршен, да смо изашли из надлежности наше Комисије, али ето та нека већина жели да прави врсту политичке приче из свега овога и ништа више осим тога".

С политиком се и прије ова прича доводила у спрегу. Мало ко је и раније вјеровао у резултате тв гледаности. Дизале су против тога глас бројне медијске куће. Значајнија реакција је изостала. Можда и јер је такво стање некима одговарало. На сумњивим подацима остваривали су лаку зараду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?