ATV upozoravala

Pojedine TV kuće godinama ubirale ekstra profit od marketinga na osnovu izmišljenih podataka

  • Izvor: ATV
  • 05.06.2024. 19:40

Godinama su pojedine TV kuće ubirale ekstra profit od marketinga na osnovu izmišljenih i njima namještenih podataka o gledanosti u BiH. Na to je sve godinama upozoravala i ATV koja je ukazivala da podaci o gledanosti u BiH nisu realni. Potvrda toga je stigla od Suda BiH koji odbio je zahtjev "Audience measurement" da donese privremenu mjeru za odlaganje izvršenja rješenja koje se odnosi o odbijanju Certifikata o odobrenju tipa.

Kako i šta će dalje, da li će nastaviti sa pritiscima, politikom i ko zna čim još htjeli smo da ih pitamo. Danas nisu našli vremena da odgovore na naše upite, ali odluka Suda BiH samo je pokazala da su u Institutu za metrologiju bili na pravoj strani zakona. Iako pojedini mediji u posljednje vrijeme pozivaju da se odabir Agencije za mjerenje gledanosti mora izuzeti iz nadležnosti ovog Instituta iznoseći tvrdnje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "guši slobodne medije" tako vršeći pritisak na pravosudne organe, Sud BiH bio je na strani pravde i istine. 

"Institut za metrologiju BiH danas je zaprimio rješenje Suda BiH kojim se odbijanja zahtjeva AM-a. Drago nam je što je Sud donio ovakvu odluku i nije podlegao pritiscima medija, pritiscima javnosti i pritiscima različitih interesnih grupacija. Nadamo se da će i u budućnosti sve odluke Suda biti upravo donesene na osnovu zakonskih normi", kaže Milica Ristović Krstić, direktor Instituta za metrologiju.

Pojedini iz redova opozicije i još nekoliko članova Komisije za borbu protiv korupcije su se poprilično zapetljali u sopstvenoj želji da diskredituju direktora Instituta za mjeriteljstvo. Činjenica je da nema objektivno potvrđenih standarda, niti revizija dosadašnjih mjerenja koje je provodila AM. Sud BiH ranije je potvrdio da je upravo ta agencija favorizovala pojedine medijske kuće u BiH i prekrajanjem izvještaja pomagala punjenje njihovog budžeta. 

Trenutno, niko u BiH nema odgovarajući sertifikat o odobrenju mjerenja. Preciznost, tačnost, istinitost mjerenja su ključni elementi koje Institut treba da nadzire. Vrlo je važno da postoji konkurentnost na tržištu. 

"Ono što je činjenica i ono što je vidljivo u posljednje vrijeme kroz tako te priče i otvaranje Komisije za borbu protiv korupcije koja apsolutno nije nadležna za takvu vrstu javnog saslušanja koje je obavljeno, ali vidjevši to javno saslušanje koje je obavljeno vezano za donošenje novih pravilnika, ali i upravnog spora koji se vodi pred Sudom BiH vidljivo je i potpuno jasno da se pokušavaju provoditi interesi onih koji su imali monopol, dakle vidljivo je da je po starom pravilniku prethodnih deset godina jedna agencija iz Sarajeva isključivo bila nadležna za mjerenje, odnosno, jedina ispunjavala uslove propisane tim pravilnikom da može da vrši mjerenje televizijskih kuća, kada je donesen pravilnik još uvijek pretpostavljamo i mislimo da je tako, da više firmi ispunjavaju uslove, treba čekati odluku suda u tom smislu, ali ono što je suština u tom smislu je da niko ne smije imati monopol, na kraju krajeva i zakon o javnim nabavkama da ne bi smjelo da se dozvoli da jedna firma samo može da ispunjava uslove za mjerenje gledanosti televizijskih kuća u BiH", kaže Milorad Kojić, poslanik u PD PS BiH.

Agencija koja je jedina mjerila gledanost televizija u proteklih deset godina rasporedila je, širom BiH, oko 300 uređaja koji prate koji šta ko gleda, takozvanih piplmetara. Sada kada gledanost u BiH više nema ko da mjeri, nakon što je "Audience measurement" izgubila Sertifikat o odobrenju tipa mjerila, logično pitanje koje padne na um kako i na koji način se gledanost tokom posljednje decenije mjerila, na šta je ATV godinama upozoravala. 

Favorizovanjem pojedinih TV stanica AM, agencija koja se jedina u BiH bavila istraživanjem gledanosti TV programa, pomagala je punjenju budžeta tih favorita. Još prije 7 godina različite aršine i nefer poslovanje potvrdio je i sud, a mediji koji su se smatrali oštećenim su godinama na to upozoravali, čak i slali upite tražeći objašnjenja. Naravno, nikada ih nisu dobili.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.