Plasiraju neistine

Mjerenje gledanosti TV stanica u BiH: Svjetski brend "Kantar Media" izazvao histeriju u pojedinim medijima

  • Izvor: ATV
  • 12.06.2024. 18:21

Veliki svjetski brend, "Kantar Media" ulazi u BiH. Ova priznata kuća ima namjeru da mjeri gledanost TV stanica u BiH, što je izazvalo veliku nervozu i histeriju u pojedinim medijima koji su bili pod patronatom AM-a.

“Kantar Media” i kompanija pod nazivom ““SEE Media Research”” d.o.o. Banja Luka, uspostavili su saradnju i postigli sporazum o licenciranju tehnologije mjerenja publike “Kantar Media” za obavljanje TAM usluge u BiH.

- Obavještavamo vas da u skladu sa našim ugovorom o licenciranju tehnologije sa našim partnerom ““SEE Media Research” d.o.o. Banja Luka, njihova je odgovornost da prođu proceduru dokazivanja usklađenosti mjernih uređaja “Kantar Media” sa regulatornim okvirom, te da pribave potrebne dozvole u skladu sa propisima Instituta za mjeriteljstvo – saopšteno je iz “Kantar Media”.

Vjerovatno je to razlog histerije pojedinih medija, pa je tako na nekoliko portala osvanuo tekst koji potpisuje Hajat TV. Pišu tako da neko nekom nešto namješta, čak i opisuju navodni način, pa bi se dalo zaključiti da je onima koji stoje iza teksta o preuzimanju mjerenja gledanosti i te kako poznato kako se šta može namjestiti da samo odabrani budu i gledani.

Očigledna je nervoza, jer bi dolaskom nove agencije za mjerenje gledanosti TV stanica, sve trebalo doći na nivou, na koji to gledaoci zaslužuju, jer je evidentno, da je agencija AM do sada držala monopol, namjestala gledanost sto je itekako bio osnov da oni koji to nisu baš zaaluživali raspoređuju između sebe stotine miliona maraka.

Ono što je interesantno, kada je u pitanju tekst gore navedenog medija jeste to, da je prepun neistina, iako je, podjsećamo, Hajat bila televizija koja je unazad nekoliko godina, i sama ukazivala na monopol AM-a, a kada je u pitanju namještanje gledanosti, kao i haos, koje je pravilo to rukovdostvo.

Podaci jedine agencije (AM) u BiH koja se proteklih 10 godina bavila mjerenjem gledanosti TV stanica uzimani su selektivno.

Podsjećamo, medijski kolač godinama unazad raspoređivala je "Audience Measurement" (AM), agencija smještena u Sarajevu. 

Ko ima koliku gledanost saopštavala je pravo AM. Drugim riječima, ko će dobiti koliko novca od marketinga, odlučivala je gledanost po mjeri AM i njima poznatim saradnicima u odredjenim medijima kiji su se cak otvoreno stavili na njihovu stranu nakon sto je Institut za mjeriteljatvo promijenio niz akata koji napokon omogućavaju da i druge agencije mogu da uđu na tržište BiH i da mjere onako kako nalaze stvarno stanje gledanosti tv stanica u BiH. Važno je napomenuti da je nakon sto je novo rukovodstvo Instituta za mjeriteljstvo promijenilo akte, a nakon šest mjeseci po dolasku, krenula nevižena polificka hajka na direktora Instituta MRK.

Pritisci su svakodnevni. BN, OBN i Nova TV podnijeli su i prijave Sudu BiH, ali se nisu slavno proveli. Sve je uradjeno u skladu sa Zakonom i napokon je otvoren prostor da svjetski priznate Agencije iz ove oblasti uđu na tržište BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?