SPC

Danas je Sveta Velikomučenica Hristina: Otac je zbog vjere držao u tamnici i htio da je ubije

  • Izvor: Ona
  • 06.08.2024. 07:10

Hristina Tirska ili Hristina Bolsenska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka iz 3. vijeka i obilježava se 6. avgusta.

Rođena je u gradu Tiru u paganskoj svešteničkoj porodici. Otac Urban ju je pripremio za inicijaciju u pagansku sveštenicu, ali je ona u 11-toj godini doživjela prosvjetljenje i prihvatila hrišćanstvo. Nju je otac u to vrijeme zatvorio od svijeta zbog ljepote koju je imala, pa joj je namijenio najviši sprat kule.

Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevjestom Hristovom i poučio je vjeri.

Pokušavao je njen otac na svaki način da je prisili da se odrekne hrišćanske vjere, pa ju je čak izveo na sud i predao je mukama u tamnici. Upravo u noći kada je namjeravao da je ubije, otac je umro. Njegova dva namjesnika, Dion i Julijan, produžili su njeno mučenje.

Njena postojanost u trpljenju i čudesa koja su se tom prilikom dešavala obratili su mnoge tirske neznabošce u hrišćanstvo. Za vrijeme mučenja Hristine i Dion je naprasno umro pred očima naroda. Njegov nasljednik Julijan odsjekao je Hristini grudi i jezik. Mučenica je uzela svoj jezik rukom i bacila ga u oči Julijanu, poslije čega je on oslijepio, a poslije toga je posječena mačem i časno je nastradala

Ovo su njene riječi:

"Ovčica Tvoja Isuse, Hristina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.", piše "Crkva Ub".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.