СПЦ

Данас је Света Великомученица Христина: Отац је због вјере држао у тамници и хтио да је убије

  • Извор: Она
  • 06.08.2024. 07:10

Христина Тирска или Христина Болсенска је ранохришћанска мученица и светитељка из 3. вијека и обиљежава се 6. августа.

Рођена је у граду Тиру у паганској свештеничкој породици. Отац Урбан ју је припремио за иницијацију у паганску свештеницу, али је она у 11-тој години доживјела просвјетљење и прихватила хришћанство. Њу је отац у то вријеме затворио од свијета због љепоте коју је имала, па јој је намијенио највиши спрат куле.

Предање говори да није могла да трпи идолопоклоништво и да јој је послан анђео који ју је прекрстио крсним знамењем и назвао је невјестом Христовом и поучио је вјери.

Покушавао је њен отац на сваки начин да је присили да се одрекне хришћанске вјере, па ју је чак извео на суд и предао је мукама у тамници. Управо у ноћи када је намјеравао да је убије, отац је умро. Његова два намјесника, Дион и Јулијан, продужили су њено мучење.

Њена постојаност у трпљењу и чудеса која су се том приликом дешавала обратили су многе тирске незнабошце у хришћанство. За вријеме мучења Христине и Дион је напрасно умро пред очима народа. Његов насљедник Јулијан одсјекао је Христини груди и језик. Мученица је узела свој језик руком и бацила га у очи Јулијану, послије чега је он ослијепио, а послије тога је посјечена мачем и часно је настрадала

Ово су њене ријечи:

"Овчица Твоја Исусе, Христина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живјела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.", пише "Црква Уб".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.