"Kočićev dan u Beogradu"

Održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji"

  • Izvor: SRNA
  • 22.08.2024. 22:06

Književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" održano je večeras u okviru manifestacije "Kočićev dan u Beogradu".

O liku i djelu velikana srpske književnosti i slavnog narodnog tribuna Petru Kočiću govorili su akademik Matija Bećković, ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade, književnici Goran Šaula, Mirko Vuković i Radmilo Radovanović iz Republike Srpske i Nenad Radenković, Aleksandra Petrović i Saša Nišavić iz Srbije, kao i voditelji programa Vidak Maslovarić i Duško M. Petrović.

Govoreći o Kočiću, Bećković je podsjetio da je on iz Gomionice došao na školovanje u Prvu beogradsku gimnaziju, čiji su đaci tada bili ljudi koji su izrasli u slavne ličnosti srpske istorije poput kralja Petra Prvog Karađorđevića, Slobodana Jovanovića, Stevana Sremca, te vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića.

Zbor na Manjači na staroj lokaciji

Zbor na Manjači na staroj lokaciji

"Kočić je pisao pjesme i odnio ih Janku Veselinoviću, koji mu je bio idol. Janko mu je rekao da te pjesme ništa ne valjaju. Petar Kočić se zamalo ubio kad je to čuo, ali od tog udarca kao da su mu se otvorile oči i prešao je na prozu", ispričao je Bećković.

On je istakao da je sve ono što je Kočić kao prozni pisac kasnije napisao bilo suvo zlato i da je bilo dočekano ovacijama svih tadašnjih autoriteta.

"Kočić je, kako je rekao Jovan Dučić, ostvario malo, ali zlatno djelo. Beograd je mjesto gdje se on u stvari ponovo rodio", naveo je Bećković.

Govoreći o Kočićevoj nagradi, koju je ove godine dobio, Bećković je rekao da mu je drago što se Udruženje književnika Republike Srpske njega sjetilo i da se obradovao kada je čuo tu odluku.

Šaula je istakao da su teme koje su digle Kočića u sami vrh književnosti vječite.

Počinje Kočićev zbor

Počinje Kočićev zbor

"Imamo književnike koji i danas pišu pišu poeziju direktno posvećenu Kočiću. Međutim, svi oni koji pišu o univerzalnim temama poput želje za slobodom i borbe protiv ropstva u stvari su posvetili svoje djelo Kočiću", rekao je Šaula.

Maslovarić je ocijenio da književno veče, baš kao i "Kočićev dan u Beogradu" i manifestacije u Banjaluci i u Stričićima, imaju veliki značaj u njegovanju kulture sjećanja na one koji su Srbe zadužili.

"Kočić je, bez sumnje, jedna od takvih ličnosti. To je ličnost koja je obilježila jednu epohu i kao buntovnik i kao književnik", rekao je Maslovarić.

Književno veče održano je u Udruženju književnika Srbije u organizaciji ovog i Udruženja književnika Republike Srpske, kao i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Baja Mali Knindža neće pjevati na Kočićevom zboru

Baja Mali Knindža neće pjevati na Kočićevom zboru

Predstavnici organizatora danas su položili vijence i cvijeće na Kočićev grob u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Pjesnici su potom kod Kočićevog spomenika u Čuburskom parku održali prigodne besjede i kazivali stihove u čast slavnog pisca i čuvenog borca za slobodu srpskog naroda. 

Pratite nas i putem Vibera