"Кочићев дан у Београду"

Одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији"

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2024. 22:06

Књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији" одржано је вечерас у оквиру манифестације "Кочићев дан у Београду".

О лику и дјелу великана српске књижевности и славног народног трибуна Петру Кочићу говорили су академик Матија Бећковић, овогодишњи добитник Кочићеве награде, књижевници Горан Шаула, Мирко Вуковић и Радмило Радовановић из Републике Српске и Ненад Раденковић, Александра Петровић и Саша Нишавић из Србије, као и водитељи програма Видак Масловарић и Душко М. Петровић.

Говорећи о Кочићу, Бећковић је подсјетио да је он из Гомионице дошао на школовање у Прву београдску гимназију, чији су ђаци тада били људи који су израсли у славне личности српске историје попут краља Петра Првог Карађорђевића, Слободана Јовановића, Стевана Сремца, те војвода Живојина Мишића и Степе Степановића.

Збор на Мањачи на старој локацији

Збор на Мањачи на старој локацији

"Кочић је писао пјесме и однио их Јанку Веселиновићу, који му је био идол. Јанко му је рекао да те пјесме ништа не ваљају. Петар Кочић се замало убио кад је то чуо, али од тог ударца као да су му се отвориле очи и прешао је на прозу", испричао је Бећковић.

Он је истакао да је све оно што је Кочић као прозни писац касније написао било суво злато и да је било дочекано овацијама свих тадашњих ауторитета.

"Кочић је, како је рекао Јован Дучић, остварио мало, али златно дјело. Београд је мјесто гдје се он у ствари поново родио", навео је Бећковић.

Говорећи о Кочићевој награди, коју је ове године добио, Бећковић је рекао да му је драго што се Удружење књижевника Републике Српске њега сјетило и да се обрадовао када је чуо ту одлуку.

Шаула је истакао да су теме које су дигле Кочића у сами врх књижевности вјечите.

Почиње Кочићев збор

Почиње Кочићев збор

"Имамо књижевнике који и данас пишу пишу поезију директно посвећену Кочићу. Међутим, сви они који пишу о универзалним темама попут жеље за слободом и борбе против ропства у ствари су посветили своје дјело Кочићу", рекао је Шаула.

Масловарић је оцијенио да књижевно вече, баш као и "Кочићев дан у Београду" и манифестације у Бањалуци и у Стричићима, имају велики значај у његовању културе сјећања на оне који су Србе задужили.

"Кочић је, без сумње, једна од таквих личности. То је личност која је обиљежила једну епоху и као бунтовник и као књижевник", рекао је Масловарић.

Књижевно вече одржано је у Удружењу књижевника Србије у организацији овог и Удружења књижевника Републике Српске, као и Представништва Републике Српске у Србији.

Баја Мали Книнџа неће пјевати на Кочићевом збору

Баја Мали Книнџа неће пјевати на Кочићевом збору

Представници организатора данас су положили вијенце и цвијеће на Кочићев гроб у Алеји великана на београдском Новом гробљу.

Пјесници су потом код Кочићевог споменика у Чубурском парку одржали пригодне бесједе и казивали стихове у част славног писца и чувеног борца за слободу српског народа. 

Пратите нас и путем Вибера