Стручњак упозорава

Једна навика при прању аутомобила може направити велику штету

 • Извор: експрес.ба
 • 24.04.2024. 14:03

Иако постоји много онлајн упутстава и препорука за чишћење аутомобила, нека од њих могу донијети више штете него користи.

Стручњак за возила Бен Кастард  дијели своје најбоље савјете за чишћење аутомобила које треба да пратите да бисте уштедјели новац овог прољећа. Рекао је да савјети са интернета „можда дјелују безазлено“, али да се према њима треба „опрезно односити“.

„Већина савјета и трикова популарних на интернету не долази од стручњака, што значи да нема гаранције да ће функционисати, а чак би могли да изазову трајну штету на вашем возилу“, упозорио је он.

„На примјер, ако оштетите унутрашњост или пресвлаке свог аутомобила, поправка може бити скупа и, у неким случајевима, захтијевати скупе замјенске дијелове. Свако оштећење вашег возила ће имати озбиљан утицај на његову продајну вриједност, тако да је заиста није вриједно ризика“, додао је он.

Зато би можда било вриједно мало истражити прије него што почнете да чистите своје возило разним производима. Ако не желите да плаћате скупо чишћење аутомобила, онда је добра опција да то урадите сами. На срећу, не морате да купујете скупе производе.

Како опрати аутомобил код куће?

„Све што вам треба да оперете аутомобил код куће је неколико канти, рукавице, крпе од микровлакана, средство за чишћење стакла, ауто шампон и можда средство за чишћење точкова и гума. Неки ауто шампони се могу користити и на гумама, тако да вриједи провјерити прије него што купите оба“, открио је Кастард.

Најчешће преваре приликом куповине половних аутомобила

Најчешће преваре приликом куповине половних аутомобила

„Када набавите ове основне производе, моћи ћете да их користите неколико пута, што значи да ће укупни трошкови чишћења вашег аутомобила код куће бити много мањи од плаћања услуге у аутоперионици“, додао је он.

Већина људи мисли да је течност за прање судова одлична и за чишћење аутомобила, али требало би да је избјегавате када је у питању ваше возило. „Ако се користи током дужег периода, може утицати на завршну обраду боје и, у неким екстремним случајевима, довести до пукотина које ће захтијевати поновно фарбање панела“, открио је Кастард.

„Такође бих избјегавао да користим течност за прање судова приликом чишћења унутрашњости аутомобила, јер може бити тешко да се скине са пресвлаке без превелике количине воде, што би могло да вас доведе у опасност од буђи“, упозорио је он.

„Када су у питању главне додирне тачке, попут волана и инфотаинмент система, сува крпа од микровлакана је више него довољна да уклони прашину и масноћу“, истакао је стручњак.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

 • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

  Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.