Stručnjak upozorava

Jedna navika pri pranju automobila može napraviti veliku štetu

 • Izvor: ekspres.ba
 • 24.04.2024. 14:03

Iako postoji mnogo onlajn uputstava i preporuka za čišćenje automobila, neka od njih mogu donijeti više štete nego koristi.

Stručnjak za vozila Ben Kastard  dijeli svoje najbolje savjete za čišćenje automobila koje treba da pratite da biste uštedjeli novac ovog proljeća. Rekao je da savjeti sa interneta „možda djeluju bezazleno“, ali da se prema njima treba „oprezno odnositi“.

„Većina savjeta i trikova popularnih na internetu ne dolazi od stručnjaka, što znači da nema garancije da će funkcionisati, a čak bi mogli da izazovu trajnu štetu na vašem vozilu“, upozorio je on.

„Na primjer, ako oštetite unutrašnjost ili presvlake svog automobila, popravka može biti skupa i, u nekim slučajevima, zahtijevati skupe zamjenske dijelove. Svako oštećenje vašeg vozila će imati ozbiljan uticaj na njegovu prodajnu vrijednost, tako da je zaista nije vrijedno rizika“, dodao je on.

Zato bi možda bilo vrijedno malo istražiti prije nego što počnete da čistite svoje vozilo raznim proizvodima. Ako ne želite da plaćate skupo čišćenje automobila, onda je dobra opcija da to uradite sami. Na sreću, ne morate da kupujete skupe proizvode.

Kako oprati automobil kod kuće?

„Sve što vam treba da operete automobil kod kuće je nekoliko kanti, rukavice, krpe od mikrovlakana, sredstvo za čišćenje stakla, auto šampon i možda sredstvo za čišćenje točkova i guma. Neki auto šamponi se mogu koristiti i na gumama, tako da vrijedi provjeriti prije nego što kupite oba“, otkrio je Kastard.

Najčešće prevare prilikom kupovine polovnih automobila

Najčešće prevare prilikom kupovine polovnih automobila

„Kada nabavite ove osnovne proizvode, moći ćete da ih koristite nekoliko puta, što znači da će ukupni troškovi čišćenja vašeg automobila kod kuće biti mnogo manji od plaćanja usluge u autoperionici“, dodao je on.

Većina ljudi misli da je tečnost za pranje sudova odlična i za čišćenje automobila, ali trebalo bi da je izbjegavate kada je u pitanju vaše vozilo. „Ako se koristi tokom dužeg perioda, može uticati na završnu obradu boje i, u nekim ekstremnim slučajevima, dovesti do pukotina koje će zahtijevati ponovno farbanje panela“, otkrio je Kastard.

„Takođe bih izbjegavao da koristim tečnost za pranje sudova prilikom čišćenja unutrašnjosti automobila, jer može biti teško da se skine sa presvlake bez prevelike količine vode, što bi moglo da vas dovede u opasnost od buđi“, upozorio je on.

„Kada su u pitanju glavne dodirne tačke, poput volana i infotainment sistema, suva krpa od mikrovlakana je više nego dovoljna da ukloni prašinu i masnoću“, istakao je stručnjak.

Pratite nas i putem Vibera

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Revolucija 1917 (R)

  ''Revolucija 1917 (R)

 • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

  ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.