"Политички инструмент"

Кина: Група Г7 не представља међународну заједницу

 • 17.06.2024. 17:38

Група Г7 не представља међународну заједницу и постепено се претвара у инструмент који обезбјеђује глобалну хегемонију САД и западних земаља, рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Лин Ђиан.

"Г7 је одавно напустио своју првобитну намјеру координације и стабилизације међународног економског окружења и сада све више постаје политички инструмент за обезбјеђивање глобалне хегемоније САД и Запада", рекао је Лин на брифингу.

Он је додао да Г7 не представљају глобалну заједницу јер чини само 10 одсто свјетске популације, а удио тих земаља у глобалној економији континуирано опада.

Коментаришући завршну изјаву самита Г7 у Италији, Лин је рекао да се манипулише питањима у вези са Кином, да је документ пун лажи и бахатости, да нема чињеничне основе и да блати Кину.

"Г7 наводи да жели да се залаже за мир у свијету, али и даље промовише постављање граница заснованих на идеологији и вриједностима. Такође, подстиче лажни наратив о ривалству демократије и ауторитаризма и користи мале клубове да изазове конфронтацију између блокова", рекао је Лин, додајући да је дјеловање блока у супротности са глобалним тенденцијама мирног развоја.

Самит лидера Г7 одржан је у италијанском љетовалишту Борго Ењација од 13. до 15. јуна. У саопштењу након самита блок је навео да ће "предузети мјере" против Кине и других земаља које финансијски помажу руску "ратну машинерију".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.