Predsjednik Ukrajine

Zelenski na samitu NATO zatražio dozvolu za napade na tlu Rusije

  • Izvor: Indeks
  • 11.07.2024. 22:22

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je saveznicima da trebaju ukinuti sva ograničenja da Kijev izvodi napade dugog dometa na ciljeve unutar Rusije ako žele da Ukrajina pobijedi u ratu s Moskvom, dok je istovremeno dobio novi paket američke vojne pomoći od 225 miliona dolara. Ukrajinski čelnik rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da se nada da će saveznici Kijeva doneti odluku da dopuste takve udare.

"Ako želimo da pobijedimo, prevladamo... moramo ukinuti sva ograničenja", rekao je Zelenski.

Istovremeno su Sjedinjene Države najavile novi bezbjednosni paket za Ukrajinu vrijedan 225 miliona dolara, koji uključuje sistem raketne baterije Patriot, dodatnu municiju za raketne sisteme visoke mobilnosti i projektile. Nakon što su borbene linije ostale uglavnom zamrznute od početka sukoba, Moskva je posljednjih mjeseci postigla određen napredak u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. U aprilu je odobren američki zakon kojim se Ukrajini pomaže sa 61 milijardom dolara. Vašington, najveći partner Ukrajine, ranije je osigurao više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. kada je započela ruska invazija. A onda je američka vojna pomoć u mjesecima tokom zime dugo čekala odobrenje u Kongresu, a Zelenski pokušavao da uveri da nedostatak oružja Rusiji daje prednost.

"Ostaćemo uz vas i tačka", rekao je predsjednik SAD Džo Bajden Zelenskom uoči bilateralnog sastanka na samitu NATO u Vašingtonu, piše Indeks.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)