Украјина

Зеленски добио "одбијеницу" у својој земљи?

  • Извор: РТС
  • 31.01.2024. 17:42

Прича о наводној смјени главнокомандујућег украјинских оружаних снага Валерија Залужног полако се претвара у телевизијску сапуницу.

Према најновијим подацима, које је објавио британски "Тајмс", командант копнених снага Украјине генерал Александар Сирски одбио је приједлог предсједника те земље Володимира Зеленског да замијени Залужног.

Медији из те земље су раније писали да је исту функцију одбио и руководилац главне управе војно-обавјештајне службе Украјине Кирил Буданов, за кога су пак украјински медији наводили да Зеленски жели да га види на мјесту Залужног.

"Обојица су наводно одбили понуде, што је Зеленског натјерало да се повуче", пише "Тајмс".


Виктор Орбан: Пријети нам армагедон

Виктор Орбан: Пријети нам армагедон

Према тим наводима, позиција је прво понуђена Буданову, а након тога и Сирском.

Залужни је наводно током састанка са Зеленским 29. јануара предсједниковим савјетницима рекао да је њихова процјена ситуације на фронту више оптимистична него реална, након чега му је Зеленски тражио да поднесе оставку.

Залужни је одбио да то уради, због чега је Зеленски запријетио да ће потписати декрет о његовој смјени. Украјински генерал се након тога наводно вратио у своју канцеларију и својим потчињенима рекао да одлази.

"Пакујем своје ствари", наводно је рекао Залужни, преноси "Тајмс".

Додаје се и да су украјински међународни партнери, укључујући САД и Велику Британију, изразили забринутост због најава о смјени Залужног.


Објављен снимак несреће у којој је погинуо камионџија из БиХ

Објављен снимак несреће у којој је погинуо камионџија из БиХ

"Зеленски је отпустио главнокомандујућег украјинске војске, али је био приморан да промијени одлуку након притиска са врха војне команде и од међународних партнера", наводи се у чланку.

Посланик украјинске Раде Алексеј Гончаренко у понедјељак је објавио да је Залужни смијењен, али текст предсједничког декрета није објављен.

Украјинском генералу је наводно понуђена амбасадорска позиција, што је он одбио.

Британски "Економист" је писао и да му је наводно понуђено мјесто секретара Националног савјета за безбједност и одбрану, што је он такође одбио.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм