Еколошка катастрофа

Због високих температура угинуло 200 тона рибе

  • 01.05.2024. 17:46

Стотине хиљада риба угинуле су у акумулацијском језеру у јужној вијетнамској покрајини Донг Наи, а локално становништво и медији тврде да су кривци врућина и управљање језером.

- Сва риба у резервоару Сонг Мај преминула је због недостатка воде. Због смрада нам се живот окренуо наглавачке у протеклих 10 дана - рекао је локални становник.

Фотографије с тог подручја приказују становнике који се возе чамцем кроз резервоар од 300 хектара, док се вода једва назире због прекривача сачињеног од мртвих риба. Према писању локалних медија, на том подручју седмицама није пала киша те је ниво воде био пренизак да би створења преживјела.

Директори резервоара наводно су испустили воду како би спасили усјеве који су се налазили низводно. Након тога су покушали акумулирати воду, чак су пумпом избацивали муљ како би рибе имале више мјеста и воде, али напори нису уродили плодом.

Недуго након тога, угинуло је много риба, а локални медији сугеришу да је изгубљено чак 200 тона рибе.

- Због дуготрајног топлотног таласа, инвеститор је пустио воду у низводна подручја што је довело до пада разине воде. Као резултат дошло је до масовног угинућа рибе - објавиле су новине "Toui Tre".

Резервоар је извор воде за усјеве у покрајини Донг Наи. Власти истражују инцидент и раде на брзом уклањању мртве рибе.

- Надамо се да ће власти дати све од себе да побољшају ситуацију - рекао је локалац Нгиа.

Према метеоролозима, температуре у покрајини Донг Наи, која се налази 100 километара западно од Хо Ки Минх Ситија, у априлу су досегле око 40 степени Целзијусових оборивши тиме рекордно високу температуру забиљежену 1998. године.

Високе температуре такође утичу и на сусједну Камбоџу гдје би највиша температура могла досећи 43 степени Целзијусових.

Камбоџански премијер Хун Манет у сриједу је поручио школама да размотре затварање како би заштитиле учитеље и ученике од врућине и ставио функционере у приправност у случају несташице воде.

У међувремену, у Тајланду је потрошња електричне енергије у уторак, 30. априла порасла на нове рекорде јер су температуре у сјевероисточној покрајини Удон Тхани премашиле 44 степени.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: