Еkološka katastrofa

Zbog visokih temperatura uginulo 200 tona ribe

  • 01.05.2024. 17:46

Stotine hiljada riba uginule su u akumulacijskom jezeru u južnoj vijetnamskoj pokrajini Dong Nai, a lokalno stanovništvo i mediji tvrde da su krivci vrućina i upravljanje jezerom.

- Sva riba u rezervoaru Song Maj preminula je zbog nedostatka vode. Zbog smrada nam se život okrenuo naglavačke u proteklih 10 dana - rekao je lokalni stanovnik.

Fotografije s tog područja prikazuju stanovnike koji se voze čamcem kroz rezervoar od 300 hektara, dok se voda jedva nazire zbog prekrivača sačinjenog od mrtvih riba. Prema pisanju lokalnih medija, na tom području sedmicama nije pala kiša te je nivo vode bio prenizak da bi stvorenja preživjela.

Direktori rezervoara navodno su ispustili vodu kako bi spasili usjeve koji su se nalazili nizvodno. Nakon toga su pokušali akumulirati vodu, čak su pumpom izbacivali mulj kako bi ribe imale više mjesta i vode, ali napori nisu urodili plodom.

Nedugo nakon toga, uginulo je mnogo riba, a lokalni mediji sugerišu da je izgubljeno čak 200 tona ribe.

- Zbog dugotrajnog toplotnog talasa, investitor je pustio vodu u nizvodna područja što je dovelo do pada razine vode. Kao rezultat došlo je do masovnog uginuća ribe - objavile su novine "Toui Tre".

Rezervoar je izvor vode za usjeve u pokrajini Dong Nai. Vlasti istražuju incident i rade na brzom uklanjanju mrtve ribe.

- Nadamo se da će vlasti dati sve od sebe da poboljšaju situaciju - rekao je lokalac Ngia.

Prema meteorolozima, temperature u pokrajini Dong Nai, koja se nalazi 100 kilometara zapadno od Ho Ki Minh Sitija, u aprilu su dosegle oko 40 stepeni Celzijusovih oborivši time rekordno visoku temperaturu zabilježenu 1998. godine.

Visoke temperature takođe utiču i na susjednu Kambodžu gdje bi najviša temperatura mogla doseći 43 stepeni Celzijusovih.

Kambodžanski premijer Hun Manet u srijedu je poručio školama da razmotre zatvaranje kako bi zaštitile učitelje i učenike od vrućine i stavio funkcionere u pripravnost u slučaju nestašice vode.

U međuvremenu, u Tajlandu je potrošnja električne energije u utorak, 30. aprila porasla na nove rekorde jer su temperature u sjeveroistočnoj pokrajini Udon Thani premašile 44 stepeni.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.