Александар Сирски

Врховни војни командант Украјине: Ситуација на фронту је...

  • 28.04.2024. 18:21

Ситуација на фронту је тешка, рекао је главнокомандујући оружаних снага Украјине, генерал Александар Сирски западним присталицама Кијева.

"Информисао сам чланове коалиције о тешкој оперативној и стратешкој ситуацији, која има тенденцију да се погорша", навео је Сирски послије виртуелног самита такозване Рамштајн групе украјинских савезника. Кијеву су "хитно потребне" ракете, муниција, оружје и војна опрема, додао је он.

Коментар Сирског услиједио је након што је Русија наставила офанзиву у Донбасу, у којој је украјинска војска изгубила више од 8.000 војника за само недјељу дана, саопштило је руско Министарство одбране.

САД су недавно одобриле пакет војне помоћи Украјини вредан 61 милијарду долара. Приједлог закона о хитној потрошњи био је заглављен у Конгресу мјесецима јер су га блокирали републикански посланици који су тражили уступке од Бијеле куће у погледу потрошње на контролу граница САД.

Одобрење је поздравио украјински предсједник Владимир Зеленски, који је за Ен-Би-Си рекао да са више западног оружја које јој долази његова земља има "шансе за побједу". Министар спољних послова Дмитриј Кулеба био је скептичнији, рекавши да "ниједан пакет не може зауставити Русе".

Москва је поручила да никакво западно оружје не може да промијени динамику на линијама фронта. Русија је у офанзиви од почетка ове године, а раније овог мјесеца, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је Кијев изгубио скоро 500.000 војника од почетка сукоба у фебруару 2022.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.