Округли сто

Велика конференција "Срби у БиХ – од постојања до данашњег дана" 15. јуна у Паризу

  • 02.06.2024. 13:39

У Паризу ће 15. јуна бити одржан Округли сто, а тема ће бити "Срби у БиХ, од рођења до данас".

Предавачи ће бити:

- Алексис Труд, професор историје и геополитике са Универзитета у Мелуну, познат по својим истраживањима и радовима на пољу европске историје и геополитике.

- Јасна Зрновић, Генерални секретар мисије Републике Србије при Унеску, која ће изложити свој поглед на културне и политичке аспекте српског присуства у Босни и Херцеговини.

- Бошко Бојовић, професор на постдипломским студијама на Сорбони, специјалиста за историју и француску књижевност, који ће подијелити своја сазнања о историјским токовима и утицајима Срба у региону.

- Јована Митић, дипломирани правник и криминолог, четвороструки магистар и специјалиста за Међународно кривично и компаративно право, која ће се осврнути на правне и социолошке аспекте српске заједнице у Босни и Херцеговини.

Теме које ће бити обрађене на конференцији укључују:

- Историјско поријекло Срба у БиХ

- Утицај Османлија и период надмоћи

- Историјски споменици Срба у БиХ

- Дејтонски споразум и послијератни период

- Идентитет и култура Срба у БиХ

- Савремени политички и економски изазови

Ова конференција пружа јединствену прилику да се кроз мултидисциплинарни приступ сагледају кључни аспекти историјског и савременог положаја Срба у БиХ.

Биће то прилика за отворени дијалог, размјену мишљења и стицање дубљег увида у богату историју и комплексну садашњост ове заједнице.




Пратите нас и путем Вибера

Тагови: