Okrugli sto

Velika konferencija "Srbi u BiH – od postojanja do današnjeg dana" 15. juna u Parizu

  • 02.06.2024. 13:39

U Parizu će 15. juna biti održan Okrugli sto, a tema će biti "Srbi u BiH, od rođenja do danas".

Predavači će biti:

- Aleksis Trud, profesor istorije i geopolitike sa Univerziteta u Melunu, poznat po svojim istraživanjima i radovima na polju evropske istorije i geopolitike.

- Jasna Zrnović, Generalni sekretar misije Republike Srbije pri Unesku, koja će izložiti svoj pogled na kulturne i političke aspekte srpskog prisustva u Bosni i Hercegovini.

- Boško Bojović, profesor na postdiplomskim studijama na Sorboni, specijalista za istoriju i francusku književnost, koji će podijeliti svoja saznanja o istorijskim tokovima i uticajima Srba u regionu.

- Jovana Mitić, diplomirani pravnik i kriminolog, četvorostruki magistar i specijalista za Međunarodno krivično i komparativno pravo, koja će se osvrnuti na pravne i sociološke aspekte srpske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Teme koje će biti obrađene na konferenciji uključuju:

- Istorijsko porijeklo Srba u BiH

- Uticaj Osmanlija i period nadmoći

- Istorijski spomenici Srba u BiH

- Dejtonski sporazum i poslijeratni period

- Identitet i kultura Srba u BiH

- Savremeni politički i ekonomski izazovi

Ova konferencija pruža jedinstvenu priliku da se kroz multidisciplinarni pristup sagledaju ključni aspekti istorijskog i savremenog položaja Srba u BiH.

Biće to prilika za otvoreni dijalog, razmjenu mišljenja i sticanje dubljeg uvida u bogatu istoriju i kompleksnu sadašnjost ove zajednice.




Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.