Русија

Вања добио температуру и умро дан касније, диспечер није хтио да пошаље Хитну

  • Извор: Курир
  • 18.06.2024. 08:13

Вања Вачуров из Полевског у Свердловској области припремао се за упис на факултет и имао велике планове за будућност.

Напунио је 18 година у фебруару, имао цијели живот пред собом, међутим, све се срушило за само 24 сата након што му је 4. априла позлило. Дан касније је преминуо на одјељењу интензивне његе болнице у родном граду.

Оксана и Павел, родитељи преминулог младића, вјерују да је Вања могао да буде спашен да је одмах пребачен у болницу.

"Вратио се из школе, ручао и тренирао, а онда легао да се одмори. Увече је добио грозницу и главобољу. Имао је температуру 39,2", наводи Оксана.

Мама је одмах позвала хитну помоћ. Диспечер је препоручио родитељима да му дају антипиретик док чекају да стигне хитна помоћ. Вања је у међувремену почео и да повраћа. Доктори су му измјерили температуру и притисак након чега су дијагностиковали вирусну инфекцију.

Човјек завршио у коми на одмору, болница неће да га пусти без 50.000 евра

Човјек завршио у коми на одмору, болница неће да га пусти без 50.000 евра

"Савјетовали су ми да ујутру позовем доктора", наводи Оксана.

Родитељи су око 4 ујутру поново позвали хитну помоћ, међутим, диспечер их је увјеравао да Вања има упала грла и да нема потребе да екипа поново долази јер нема разлога за бригу.

Вања је око 11 сати ујутру изгубио свијест. Родитељи су га одвезли у хитну помоћ гдје је почео да плави.

"Хирург је дотрчао, измјерио му притисак, а онда га одвео на колицима. Ништа нисмо рекли један другом... Нисмо знали да га више нећемо видјети живог", присјећа се Павел.

Тестови су открили мање проблеме у раду бубрега и јетре и увјеравали родитеље да иду кући и да стање није критично. Павела и Оксану, међутим, затекла је страшна вијест кад су касније позвали болницу јер је Вања стављен у кому и прикључен на респиратор. Вратили су се у болницу и шефа одјељења им је рекао да је стање изузетно тешко.

Сат времена касније младић је умро.

Шипком ударио дјевојку па је силовао: Полиција објавила снимак и тражи помоћ

Шипком ударио дјевојку па је силовао: Полиција објавила снимак и тражи помоћ

Доктори су у смртовници написали да је узрок смрти сепса, међутим, родитељима нико није објаснио шта је изазвало инфекцију.

Вања је био здрав и атлетски тип и није имао хроничне болести. Успјешно се бавио атлетиком и два пута годишње ишао је на обавезни преглед у Јекатеринбургу у Центру спортске медицине. Здравствени проблеми тамо нису уочени.

Узорци ткива органа послани су на хистологију у Јекатеринбург. Родитељи су чекали мјесец дана на резултате, међутим, локална болница је одбила да им преда налазе.

"Патолог ме је увјеравао да нема право да нам даје медицинску документацију јер то није дозвољено", наводи Павел.

Љекари, како наводи портал "Е1", одлуком уставног суда немају право да одбију издавање медицинске документације или других докумената рођацима преминулих. Вањини родитељи су ипак одбијени и зато сада вјерују да постоји нешто што љекари скривају.

Павел и Оксана су добили медицинске документе њиховог сина тек након што су се званично обратили истражном комитету. Патолог је закључио да је узрок смрти сепса узрокована генерализованом менингококном инфекцијом из неоткривеног извора.

Такође, према ријечима патолога, није било никаквих недостатака у пружању медицинске помоћи, а до истог закључка дошли су и љекари у градској болници.

Помогао жени у невољи, није ни слутио ко је: Српски фудбалер га наградио путем на ЕУРО

Помогао жени у невољи, није ни слутио ко је: Српски фудбалер га наградио путем на ЕУРО

Родитељи сматрају да би Вања имао шансу да се спаси да је одмах хоспитализован или да диспечер није одбио да пошаље екипу кад су други пут позвали Хитну помоћ.

"Никада нам нису објаснили шта се тачно догодило. Шта значи неидентификовани извор сепсе? Шта је уопште разлог?! Нико од доктора није разговарао са нама, напротив, покушали су да сакрију информације од нас и одбили су да нам издају документе", огорчен је Павел.

Вањина млађа сестра има 11 година.

"Желимо да сазнамо истину о томе шта се догодило да бисмо схватили од чега да заштитимо кћерку и упозоримо друге родитеље", каже отац.

Истражни комитет испитује смрт младића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.