Блокада испоруке нафте

"Украјина је изабрала да уцјењује Словачку и Мађарску"

  • Извор: СРНА
  • 25.07.2024. 17:54

Украјинска блокада испоруке нафте из Русије Мађарској и Словачкој неприхватљива је и поприма облике уцјене, изјавио је словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток.

"Украјина је изабрала да уцјењује Словачку и Мађарску. Мислим да је одлука Украјине да обустави испоруке из `Лукоила` Словачкој и Мађарској неприхватљива. Нећу дозволити да Словачка и словачки народ буду инструмент освете између Украјине и Русије", истакао је Ешток.

Словачки премијер Роберт Фицо разговарао је прошле седмице телефоном са украјинским колегом Денисом Шмигалом како би истакао да Братислава неће бити "талац украјинско-руских односа", подсјећа "Раша тудеј".

Обустављање транзита нафте од Кијева осудио је и словачки предсједник Петер Пелегрини, који је напоменуо да је његова земља помогла Украјини у обрнутом току испоруке гаса и струје.

Мађарској и Словачкој одобрена су изузећа од забране увоза руске нафте широм ЕУ уведене 2022. године као дио широког спектра санкција Москви.

Лист "Фајненшел тајмс" пише да нико од званичника у области трговине из других чланица ЕУ није подржао Будимпешту и Братиславу на јучерашњем састанку на којем се разговарало о том питању.

Европска комисија саопштила је у уторак, 23. јула да не види никакве "непосредне" ризике за снабдијевање нафтом за ЕУ, преноси "Политико".

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто запријетио је у уторак, 23. јула да ће блокирати средства која је ЕУ намијенила Украјини док Кијев не обнови транзит руске сирове нафте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:20 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:50 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:20 Серија: 1994 (16+)

    ''''Серија: 1994 (16+)

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм