Blokada isporuke nafte

"Ukrajina je izabrala da ucjenjuje Slovačku i Mađarsku"

  • Izvor: SRNA
  • 25.07.2024. 17:54

Ukrajinska blokada isporuke nafte iz Rusije Mađarskoj i Slovačkoj neprihvatljiva je i poprima oblike ucjene, izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Еštok.

"Ukrajina je izabrala da ucjenjuje Slovačku i Mađarsku. Mislim da je odluka Ukrajine da obustavi isporuke iz `Lukoila` Slovačkoj i Mađarskoj neprihvatljiva. Neću dozvoliti da Slovačka i slovački narod budu instrument osvete između Ukrajine i Rusije", istakao je Еštok.

Slovački premijer Robert Fico razgovarao je prošle sedmice telefonom sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom kako bi istakao da Bratislava neće biti "talac ukrajinsko-ruskih odnosa", podsjeća "Raša tudej".

Obustavljanje tranzita nafte od Kijeva osudio je i slovački predsjednik Peter Pelegrini, koji je napomenuo da je njegova zemlja pomogla Ukrajini u obrnutom toku isporuke gasa i struje.

Mađarskoj i Slovačkoj odobrena su izuzeća od zabrane uvoza ruske nafte širom ЕU uvedene 2022. godine kao dio širokog spektra sankcija Moskvi.

List "Fajnenšel tajms" piše da niko od zvaničnika u oblasti trgovine iz drugih članica ЕU nije podržao Budimpeštu i Bratislavu na jučerašnjem sastanku na kojem se razgovaralo o tom pitanju.

Еvropska komisija saopštila je u utorak, 23. jula da ne vidi nikakve "neposredne" rizike za snabdijevanje naftom za ЕU, prenosi "Politiko".

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto zaprijetio je u utorak, 23. jula da će blokirati sredstva koja je ЕU namijenila Ukrajini dok Kijev ne obnovi tranzit ruske sirove nafte.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:20 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:50 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:40 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:55 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:20 Serija: 1994 (16+)

    ''''Serija: 1994 (16+)

  • 00:15 Noćni program

    Noćni program