Медији тврде

Укључује и Балкан: Откривен наводни план НАТО-а за рат с Русијом

  • Извор: Телеграф
  • 04.06.2024. 21:50

НАТО је направио план за убрзано распоређивање америчких трупа за могући рат против Русије! Како је пренио британски "Телеграф", Алијанса припрема план плашећи се да се Русија спрема за велики рат у Европи.

Нови планови за копнене коридоре су направљени за брзо допремање америчких војника кроз сјеверну, централну и јужну Европу, а без локалних бирократских препрека. То ће омогућити НАТО снагама да нападну у трену уколико сукоб у Украјини крене даље на запад.

Откривени планови укључују непредвиђене ситуације у случају руског бомбардовања. То подразумијева слање трупа да уђу на Балкан преко коридора у Италији, Грчкој и Турској. Сјеверна рута подразумијева долазак на фронт преко Скандинавије (Норвешке, Шведске и Финске), рекли су званичници који су жељели да остану анонимни. Централна рута подразумијева слање трупа преко Холандије, Њемачке и Пољске до Балтика.

Путин наредио званичницима: Имате рок један дан

Путин наредио званичницима: Имате рок један дан

Тензије између Русије и Запада су нагло порасле посљедњих недјеља, када је руски предсједник Владимир Путин отворено признао могућност избијања трећег свјетског рата, запријетивши "фаталним посљедицама" за западне савезнике ако дозволе Украјини да користи западно оружје на руском тлу, преноси београдски "Телеграф".

Украјина има све већих проблема да одбије руску инвазију, што је подстакло европске лидере да заузму тврђи став према Москви, док сукоби бјесне већ трећу годину. Поједини европски лидери попут француског предсједника Емануела Макрона пријете слањем трупа у Украјину.

Према откривеним плановима амерички војници би се искрцавали у једну од пет лука широм Европе, четири које би омогућавале приступ западној украјинској граници, а пета би стизала до руске границе преко Финске. НАТО је већ имао планове да се америчке трупе распореде у Холандији прије него што крену возом ка Пољској у случају рата.

Норвешки генерал Еирик Кристоферсен упозорио је да Европа има само двије до три године да се припреми прије него што би Русија могла да крене у напад. НАТО истражује могућност за контрамјере. Проширени коридори би требало да дају сигурност у случају прекида логистичких или комуникационих линија, учвршћујући руте за брзо кретање кроз Европу ако Русија нападне неку од чланица Алијансе.

Црне тврдње адвоката о случају Данке Илић: Предмет је пао

Црне тврдње адвоката о случају Данке Илић: Предмет је пао

У случају да рута кроз централну Европу постане угрожен, савезничке трупе би могле да се крећу кроз Италију у Словенију и Балкан, заобилазећи Алпе и Швајцарску. Циљ планова би био да се обезбиједи да војска пројури кроз Европу без кашњења узрокованих локалним прописима и контролним пунктовима - пошто је француска влада примијетила потешкоће у кретању тенкова преко граница на путу за Румунију.

Грчка и Турска - такође обје чланице НАТО - могле би да обезбиједе путеве до Румуније и према јужној обали Украјине. Пети пут кроз Норвешку и Шведску у Финску могао би омогућити трупама да стигну до руске границе на сјеверу од приступања Финске блоку у априлу прошле године.

Лидери НАТО договорили су се прошле године да припреме 300.000 војника који ће бити у стању високе борбене готовости за одбрану блока у случају напада на неку од држава чланица. То је нешто мање од половине снага које је Наполеон Бонапарта послао Русији у својој катастрофалној кампањи 1812.

Русија у међувремену наставља да гомила снаге. Научни центар Ројал јунајтед Сервис Институт (РУСИ) оцијенио је да је руска војска почела 2023. годину са "врло неорганизованим снагама у Украјини" које броје око 360.000 војника, који се до љета прошле године на 410.000. У извјештају се наводи да је до почетка ове године на окупираним територијама било 470.000 руских војника.

"Резолуција о Сребреници може само да погорша разлике у региону"

У децембру прошле године руски предсједник Владимир Путин је рекао да Русија нема намјеру да нападне неку од чланица НАТО, а такве поруке се свакодневно могу чути из Москве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: