Mediji tvrde

Uključuje i Balkan: Otkriven navodni plan NATO-a za rat s Rusijom

  • Izvor: Telegraf
  • 04.06.2024. 21:50

NATO je napravio plan za ubrzano raspoređivanje američkih trupa za mogući rat protiv Rusije! Kako je prenio britanski "Telegraf", Alijansa priprema plan plašeći se da se Rusija sprema za veliki rat u Еvropi.

Novi planovi za kopnene koridore su napravljeni za brzo dopremanje američkih vojnika kroz sjevernu, centralnu i južnu Еvropu, a bez lokalnih birokratskih prepreka. To će omogućiti NATO snagama da napadnu u trenu ukoliko sukob u Ukrajini krene dalje na zapad.

Otkriveni planovi uključuju nepredviđene situacije u slučaju ruskog bombardovanja. To podrazumijeva slanje trupa da uđu na Balkan preko koridora u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Sjeverna ruta podrazumijeva dolazak na front preko Skandinavije (Norveške, Švedske i Finske), rekli su zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni. Centralna ruta podrazumijeva slanje trupa preko Holandije, Njemačke i Poljske do Baltika.

Putin naredio zvaničnicima: Imate rok jedan dan

Putin naredio zvaničnicima: Imate rok jedan dan

Tenzije između Rusije i Zapada su naglo porasle posljednjih nedjelja, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno priznao mogućnost izbijanja trećeg svjetskog rata, zaprijetivši "fatalnim posljedicama" za zapadne saveznike ako dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje na ruskom tlu, prenosi beogradski "Telegraf".

Ukrajina ima sve većih problema da odbije rusku invaziju, što je podstaklo evropske lidere da zauzmu tvrđi stav prema Moskvi, dok sukobi bjesne već treću godinu. Pojedini evropski lideri poput francuskog predsjednika Еmanuela Makrona prijete slanjem trupa u Ukrajinu.

Prema otkrivenim planovima američki vojnici bi se iskrcavali u jednu od pet luka širom Еvrope, četiri koje bi omogućavale pristup zapadnoj ukrajinskoj granici, a peta bi stizala do ruske granice preko Finske. NATO je već imao planove da se američke trupe rasporede u Holandiji prije nego što krenu vozom ka Poljskoj u slučaju rata.

Norveški general Еirik Kristofersen upozorio je da Еvropa ima samo dvije do tri godine da se pripremi prije nego što bi Rusija mogla da krene u napad. NATO istražuje mogućnost za kontramjere. Prošireni koridori bi trebalo da daju sigurnost u slučaju prekida logističkih ili komunikacionih linija, učvršćujući rute za brzo kretanje kroz Еvropu ako Rusija napadne neku od članica Alijanse.

Crne tvrdnje advokata o slučaju Danke Ilić: Predmet je pao

Crne tvrdnje advokata o slučaju Danke Ilić: Predmet je pao

U slučaju da ruta kroz centralnu Еvropu postane ugrožen, savezničke trupe bi mogle da se kreću kroz Italiju u Sloveniju i Balkan, zaobilazeći Alpe i Švajcarsku. Cilj planova bi bio da se obezbijedi da vojska projuri kroz Еvropu bez kašnjenja uzrokovanih lokalnim propisima i kontrolnim punktovima - pošto je francuska vlada primijetila poteškoće u kretanju tenkova preko granica na putu za Rumuniju.

Grčka i Turska - takođe obje članice NATO - mogle bi da obezbijede puteve do Rumunije i prema južnoj obali Ukrajine. Peti put kroz Norvešku i Švedsku u Finsku mogao bi omogućiti trupama da stignu do ruske granice na sjeveru od pristupanja Finske bloku u aprilu prošle godine.

Lideri NATO dogovorili su se prošle godine da pripreme 300.000 vojnika koji će biti u stanju visoke borbene gotovosti za odbranu bloka u slučaju napada na neku od država članica. To je nešto manje od polovine snaga koje je Napoleon Bonaparta poslao Rusiji u svojoj katastrofalnoj kampanji 1812.

Rusija u međuvremenu nastavlja da gomila snage. Naučni centar Rojal junajted Servis Institut (RUSI) ocijenio je da je ruska vojska počela 2023. godinu sa "vrlo neorganizovanim snagama u Ukrajini" koje broje oko 360.000 vojnika, koji se do ljeta prošle godine na 410.000. U izvještaju se navodi da je do početka ove godine na okupiranim teritorijama bilo 470.000 ruskih vojnika.

"Rezolucija o Srebrenici može samo da pogorša razlike u regionu"

U decembru prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nema namjeru da napadne neku od članica NATO, a takve poruke se svakodnevno mogu čuti iz Moskve.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: