Радник преживио

Угризла га змија, он јој вратио два пута - гмизавац умро

  • Извор: Агенције
  • 09.07.2024. 06:53

Сантош Лохар, радник индијског поријекла, спавао је у радничком кампу у регији Бихар када га је наводно 8. јула, ујела змија.

Након што га је змија угризла, Лохар је, према локалном вјеровању, ухватио гвозденом шипком и два пута узвратио уједом.

"У мом селу постоји вјеровање да ако те змија угризе, мораш да је угризеш два пута да би неутралисао отров", објаснио је Лохар.

Није познато да ли је змија била отровна, али је Лохару у болници пружен противотров.

САД настављају да се играју ватром: Украјинци могу да гађају циљеве дубоко на руској територији

САД настављају да се играју ватром: Украјинци могу да гађају циљеве дубоко на руској територији

Змијски отров, који се складишти у жлијездама змија, активира се када уђе у крвоток. Користи се у медицини за лијечење различитих стања, укључујући рак, висок крвни притисак, срчани и мождани удар, те болести попут Алцхајмерове и Паркинсонове.

Према подацима из Индије, у Бихару се догоди око 4.500 смртних случајева годишње због угриза отровних змија. У Индији живи готово 300 врста змија, од којих је више од 60 отровно, укључујући индијску кобру, Раселову змију и поскока.

Змијски отров садржи неуротоксине који изазивају симптоме као што су замагљен вид, отежано дисање, бол и оток. Напада циркулаторни, нервни и мишићни систем, те може узроковати озбиљне компликације попут унутрашњег крварења и згрушавања крви, преноси "Дејли Мејл".

"Уједи отровних змија могу изазвати акутне хитне ситуације укључујући шок, парализу, крварење, оштећење бубрега и тешка локална оштећења ткива која могу бити фатална или довести до трајног инвалидитета ако се не лијече", наводи се у студији из 2020. године о змијама.

Дуњу Илић претукао партнер: Хтио да јој поломи руку

Дуњу Илић претукао партнер: Хтио да јој поломи руку

У случају уједа змије, стручњаци препоручују одмах потражити медицинску помоћ, уклонити сатове и прстење како би се спријечио оток, те сигурно фотографисати змију ради идентификације врсте.

Док чекају медицинску помоћ, жртве уједа требају сједити у неутралном положају како би успорили ширење отрова, те очистити ујед сапуном и водом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.