Radnik preživio

Ugrizla ga zmija, on joj vratio dva puta - gmizavac umro

  • Izvor: Agencije
  • 09.07.2024. 06:53

Santoš Lohar, radnik indijskog porijekla, spavao je u radničkom kampu u regiji Bihar kada ga je navodno 8. jula, ujela zmija.

Nakon što ga je zmija ugrizla, Lohar je, prema lokalnom vjerovanju, uhvatio gvozdenom šipkom i dva puta uzvratio ujedom.

"U mom selu postoji vjerovanje da ako te zmija ugrize, moraš da je ugrizeš dva puta da bi neutralisao otrov", objasnio je Lohar.

Nije poznato da li je zmija bila otrovna, ali je Loharu u bolnici pružen protivotrov.

SAD nastavljaju da se igraju vatrom: Ukrajinci mogu da gađaju ciljeve duboko na ruskoj teritoriji

SAD nastavljaju da se igraju vatrom: Ukrajinci mogu da gađaju ciljeve duboko na ruskoj teritoriji

Zmijski otrov, koji se skladišti u žlijezdama zmija, aktivira se kada uđe u krvotok. Koristi se u medicini za liječenje različitih stanja, uključujući rak, visok krvni pritisak, srčani i moždani udar, te bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove.

Prema podacima iz Indije, u Biharu se dogodi oko 4.500 smrtnih slučajeva godišnje zbog ugriza otrovnih zmija. U Indiji živi gotovo 300 vrsta zmija, od kojih je više od 60 otrovno, uključujući indijsku kobru, Raselovu zmiju i poskoka.

Zmijski otrov sadrži neurotoksine koji izazivaju simptome kao što su zamagljen vid, otežano disanje, bol i otok. Napada cirkulatorni, nervni i mišićni sistem, te može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput unutrašnjeg krvarenja i zgrušavanja krvi, prenosi "Dejli Mejl".

"Ujedi otrovnih zmija mogu izazvati akutne hitne situacije uključujući šok, paralizu, krvarenje, oštećenje bubrega i teška lokalna oštećenja tkiva koja mogu biti fatalna ili dovesti do trajnog invaliditeta ako se ne liječe", navodi se u studiji iz 2020. godine o zmijama.

Dunju Ilić pretukao partner: Htio da joj polomi ruku

Dunju Ilić pretukao partner: Htio da joj polomi ruku

U slučaju ujeda zmije, stručnjaci preporučuju odmah potražiti medicinsku pomoć, ukloniti satove i prstenje kako bi se spriječio otok, te sigurno fotografisati zmiju radi identifikacije vrste.

Dok čekaju medicinsku pomoć, žrtve ujeda trebaju sjediti u neutralnom položaju kako bi usporili širenje otrova, te očistiti ujed sapunom i vodom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: