Тврде да нема нових вируса

У Кини пораст упала плућа, на снимцима болнице пуне д‌јеце

  • Извор: Индекс
  • 24.11.2023. 14:02

Свјетска здравствена организација (СЗО) је јуче објавила да кинеске власти нису забиљежиле неуобичајене или нове патогене у скупинама случајева упале плућа код д‌јеце.

Пекинг је приписао пораст обољења сличних грипи укидању ограничења због ковида 19 и кружењу познатих патогена као што су грип, микоплазма пнеумонија и слично.

Подсјетимо, СЗО је од Кине затражио детаље о порасту респираторних болести и пријављених кластера (мањих жаришта) упале плућа међу д‌јецом. Није неуобичајено да СЗО тражи од земаља више информација приликом појаве жаришта неких болести. Друге земље, укључујући Уједињено Краљевство и САД, забиљежиле су сличне порасте обољења сличних грипу након што су укинута ограничења због пандемије, пише Би-би-се.

"Дуготрајни локдаун су драстично смањили циркулацију респираторних инфекција, а тиме и имунитет"

"Кина сада вјеројатно пролази кроз велики вал респираторних инфекција у д‌јеце јер је ово прва зима након дуготрајних локдауна који су драстично смањили циркулацију респираторних инфекција, а тиме и имунитет на ендемске инфекције", рекао је Франсис Балукс из Института за генетику Универзитета у Лондону. 

Званичници кинескога националног здравственог министарства одржали су конференцију за новинаре 13. студенога како би извијестили о порасту инциденције респираторних болести. На том догађају није споменута недијагностицирана упала плућа, али један је говорник рекао да сви осјећају да је ове године дошло до пораста респираторних болести у поређењу с периодом прије три године.

Посљедњих су дана медији у градовима као што је Сиан на сјеверозападу објавили видеоснимке болница препуних родитеља и д‌јеце који чекају прегледе. Неки корисници друштвених мрежа објавили су фотографије д‌јеце која раде домаћу задаћу док у болници примају интравенске терапије.

(Индекс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм