Tvrde da nema novih virusa

U Kini porast upala pluća, na snimcima bolnice pune d‌jece

  • Izvor: Indeks
  • 24.11.2023. 14:02

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je juče objavila da kineske vlasti nisu zabilježile neuobičajene ili nove patogene u skupinama slučajeva upale pluća kod d‌jece.

Peking je pripisao porast oboljenja sličnih gripi ukidanju ograničenja zbog kovida 19 i kruženju poznatih patogena kao što su grip, mikoplazma pneumonija i slično.

Podsjetimo, SZO je od Kine zatražio detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenih klastera (manjih žarišta) upale pluća među d‌jecom. Nije neuobičajeno da SZO traži od zemalja više informacija prilikom pojave žarišta nekih bolesti. Druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, zabilježile su slične poraste oboljenja sličnih gripu nakon što su ukinuta ograničenja zbog pandemije, piše Bi-bi-se.

"Dugotrajni lokdaun su drastično smanjili cirkulaciju respiratornih infekcija, a time i imunitet"

"Kina sada vjerojatno prolazi kroz veliki val respiratornih infekcija u d‌jece jer je ovo prva zima nakon dugotrajnih lokdauna koji su drastično smanjili cirkulaciju respiratornih infekcija, a time i imunitet na endemske infekcije", rekao je Fransis Baluks iz Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu. 

Zvaničnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog ministarstva održali su konferenciju za novinare 13. studenoga kako bi izvijestili o porastu incidencije respiratornih bolesti. Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u poređenju s periodom prije tri godine.

Posljednjih su dana mediji u gradovima kao što je Sian na sjeverozapadu objavili videosnimke bolnica prepunih roditelja i d‌jece koji čekaju preglede. Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije d‌jece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije.

(Indeks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.