Геолошки топографски институт САД

У чак 75 одсто земље постоји велика опасност од разорних земљотреса: Детаљна мапа открила ризике

  • 19.01.2024. 16:19

Чак на 75 одсто територије Сједињених Америчких Држава може доћи до разорних земљотреса, открио је Геолошки топографски институт САД (УСГС).

Ново откриће, до којег је довео модел направљен да направи мапу терена и могућих земљотреса, показало је да милиони Американаца живе у областима које имају велики ризик од земљотреса, пише LiveScience.

У те области спадају и познате ризичне зоне као Лос Анђелес, Сан Франциско, Портланд и Сијетл, али и локације као Солт Лејк Сити и Мемфис.

Према новом моделу, 37 савезних држава имало је земљотресе јаче од 5 степени у посљедњих 200 година.

Нове информације показују да нису у опасности само сеизмички активни региони попут Аљаске и Калифорније, већ и централни дио земље, као и сјевероисточна обала, наводи се у студији објављеној у журналу Earthquake Spectra.

- Земљотресе је тешко предвидети, али ми смо направили велике кораке напред са овим новим моделом. Он нам даје више раседа, боље карактерише копнене површине, а напредак у рачунарској техници даје најдетаљнији поглед на ризик од земљотреса с којима се суочавамо – рекао је Марк Питерсен, главни аутор студије и геофизичар у УСГС, у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.