Geološki topografski institut SAD

U čak 75 odsto zemlje postoji velika opasnost od razornih zemljotresa: Detaljna mapa otkrila rizike

  • 19.01.2024. 16:19

Čak na 75 odsto teritorije Sjedinjenih Američkih Država može doći do razornih zemljotresa, otkrio je Geološki topografski institut SAD (USGS).

Novo otkriće, do kojeg je doveo model napravljen da napravi mapu terena i mogućih zemljotresa, pokazalo je da milioni Amerikanaca žive u oblastima koje imaju veliki rizik od zemljotresa, piše LiveScience.

U te oblasti spadaju i poznate rizične zone kao Los Anđeles, San Francisko, Portland i Sijetl, ali i lokacije kao Solt Lejk Siti i Memfis.

Prema novom modelu, 37 saveznih država imalo je zemljotrese jače od 5 stepeni u posljednjih 200 godina.

Nove informacije pokazuju da nisu u opasnosti samo seizmički aktivni regioni poput Aljaske i Kalifornije, već i centralni dio zemlje, kao i sjeveroistočna obala, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Earthquake Spectra.

- Zemljotrese je teško predvideti, ali mi smo napravili velike korake napred sa ovim novim modelom. On nam daje više raseda, bolje karakteriše kopnene površine, a napredak u računarskoj tehnici daje najdetaljniji pogled na rizik od zemljotresa s kojima se suočavamo – rekao je Mark Pitersen, glavni autor studije i geofizičar u USGS, u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.