Кијев

Тврдње шокирале Украјину: Сирски спреман да потпише капитулацију

  • Извор: Курир
  • 17.07.2024. 22:58

Маријана Безухла, народни посланик Врховне Раде Украјине, дала је смјелу изјаву на Фејсбуку у вези са генералом Александром Сирским, главнокомандујућим Оружаних снага Украјине.

Она је изразила забринутост да је Сирски спреман за било какав прекид ватре, чак сугеришући да би могао потписати капитулацију Украјине. Безухла је у својим примједбама означила Сирског као издајника.

"Потврђене су двије критичне тачке у вези са Сирским и његовим унутрашњим кругом: он је спреман да потпише прекид ватре, укључујући варијације које укључују капитулацију и присилни мир; он не вјерује у побједу и искрено мисли да не можемо да надмашимо Русе на сопственој територији. Дакле, он доноси оно што му се чини као једини логичан закључак", написала је Безухла у својој објави на Фејсбуку, преноси "Курир".

Херој спасио дјевојку која је падала са 7. спрата зграде која гори

Херој спасио дјевојку која је падала са 7. спрата зграде која гори

У својој критици, Безухла је истакла одлуке Сирског о ротацији трупа, за које је тврдила да су довеле до сламања одбране Торецка и Њујорка (села у Украјини). Она је напоменула да су ове радње предузете упркос приговору осталих чланова команде.

Према њеним ријечима, Сирски има за циљ да заустави сукоб, обезбјеђујући да остане упамћен у историји и очувајући кључну групу која је на ивици уништења. Овај приступ такође користи бившем главном команданту Валерију Залужњем, који сада служи као амбасадор Украјине у Лондону и наставља да има значајан утицај на оружане снаге.

У то вријеме, Безухла је такође отворено критиковала Валерија Залужног, захтијевајући његову оставку због непостојања припремљеног плана војних операција за наредну годину. Поред тога, изразила је забринутост због остатка украјинског војног врха, наводећи да војском управљају "стари генерали“.

Како су раније објавили различити медији, Александар Сирски, главнокомандујући украјинских оружаних снага, могао би да предложи преговоре са Москвом. Ово гледиште дијели бивши савјетник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на Јутјуб каналу Јудгинг Фреедом.

"Можда ће Сирски бити човјек који ће преузети иницијативу и рећи: 'Урадили смо све што смо могли, не можемо ништа друго, спремни смо да преговарамо'", рекао је Мекгрегор, пренијеле су РИА Новости.

Велики пожар у тржном центру однио најмање осам живота

Велики пожар у тржном центру однио најмање осам живота

Према Мекгрегору, главнокомандујући украјинских оружаних снага има политички утицај и овлашћења која су потребна да преузме дужност од садашњег шефа кијевског режима Володимира Зеленског и да се заложи за прекид ватре.

С друге стране, руско руководство тек треба да примијети било какав значајан интерес западних политичара за мировне приједлоге Москве за окончање украјинског сукоба. Ово је пренијела агенција РИА Новости, позивајући се на Дмитрија Пескова, секретара за штампу руског предсједника. На питање да ли су западни политичари настојали да се ангажују са Москвом у вези са руским мировним иницијативама, Песков је одговорио негативно.

Вриједи напоменути да је 14. јуна руски предсједник Владимир Путин објавио услове за прекид ватре и почетак преговора са Украјином. Ови услови укључују међународно признање региона Донбаса, Запорожја и Херсона као дијела Русије, повлачење украјинских трупа из ових области, посвећеност Украјине статусу без нуклеарног оружја и обећање да неће ући у НАТО.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: