Kijev

Tvrdnje šokirale Ukrajinu: Sirski spreman da potpiše kapitulaciju

  • Izvor: Kurir
  • 17.07.2024. 22:58

Marijana Bezuhla, narodni poslanik Vrhovne Rade Ukrajine, dala je smjelu izjavu na Fejsbuku u vezi sa generalom Aleksandrom Sirskim, glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine.

Ona je izrazila zabrinutost da je Sirski spreman za bilo kakav prekid vatre, čak sugerišući da bi mogao potpisati kapitulaciju Ukrajine. Bezuhla je u svojim primjedbama označila Sirskog kao izdajnika.

"Potvrđene su dvije kritične tačke u vezi sa Sirskim i njegovim unutrašnjim krugom: on je spreman da potpiše prekid vatre, uključujući varijacije koje uključuju kapitulaciju i prisilni mir; on ne vjeruje u pobjedu i iskreno misli da ne možemo da nadmašimo Ruse na sopstvenoj teritoriji. Dakle, on donosi ono što mu se čini kao jedini logičan zaključak", napisala je Bezuhla u svojoj objavi na Fejsbuku, prenosi "Kurir".

Heroj spasio djevojku koja je padala sa 7. sprata zgrade koja gori

Heroj spasio djevojku koja je padala sa 7. sprata zgrade koja gori

U svojoj kritici, Bezuhla je istakla odluke Sirskog o rotaciji trupa, za koje je tvrdila da su dovele do slamanja odbrane Torecka i Njujorka (sela u Ukrajini). Ona je napomenula da su ove radnje preduzete uprkos prigovoru ostalih članova komande.

Prema njenim riječima, Sirski ima za cilj da zaustavi sukob, obezbjeđujući da ostane upamćen u istoriji i očuvajući ključnu grupu koja je na ivici uništenja. Ovaj pristup takođe koristi bivšem glavnom komandantu Valeriju Zalužnjem, koji sada služi kao ambasador Ukrajine u Londonu i nastavlja da ima značajan uticaj na oružane snage.

U to vrijeme, Bezuhla je takođe otvoreno kritikovala Valerija Zalužnog, zahtijevajući njegovu ostavku zbog nepostojanja pripremljenog plana vojnih operacija za narednu godinu. Pored toga, izrazila je zabrinutost zbog ostatka ukrajinskog vojnog vrha, navodeći da vojskom upravljaju "stari generali“.

Kako su ranije objavili različiti mediji, Aleksandar Sirski, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, mogao bi da predloži pregovore sa Moskvom. Ovo gledište dijeli bivši savjetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na Jutjub kanalu Judging Freedom.

"Možda će Sirski biti čovjek koji će preuzeti inicijativu i reći: 'Uradili smo sve što smo mogli, ne možemo ništa drugo, spremni smo da pregovaramo'", rekao je Mekgregor, prenijele su RIA Novosti.

Veliki požar u tržnom centru odnio najmanje osam života

Veliki požar u tržnom centru odnio najmanje osam života

Prema Mekgregoru, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga ima politički uticaj i ovlašćenja koja su potrebna da preuzme dužnost od sadašnjeg šefa kijevskog režima Volodimira Zelenskog i da se založi za prekid vatre.

S druge strane, rusko rukovodstvo tek treba da primijeti bilo kakav značajan interes zapadnih političara za mirovne prijedloge Moskve za okončanje ukrajinskog sukoba. Ovo je prenijela agencija RIA Novosti, pozivajući se na Dmitrija Peskova, sekretara za štampu ruskog predsjednika. Na pitanje da li su zapadni političari nastojali da se angažuju sa Moskvom u vezi sa ruskim mirovnim inicijativama, Peskov je odgovorio negativno.

Vrijedi napomenuti da je 14. juna ruski predsjednik Vladimir Putin objavio uslove za prekid vatre i početak pregovora sa Ukrajinom. Ovi uslovi uključuju međunarodno priznanje regiona Donbasa, Zaporožja i Hersona kao dijela Rusije, povlačenje ukrajinskih trupa iz ovih oblasti, posvećenost Ukrajine statusu bez nuklearnog oružja i obećanje da neće ući u NATO.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: