Измир

Турци напали америчке маринце: ''Идите кући''

  • Извор: Агенције
  • 03.09.2024. 15:48

Чланови националистичке омладинске организације напали су у понедјељак два америчка маринца у турском граду Измиру. Припадници службе су се искрцали са амфибијског јуришног брода УСС Васп, који је стигао раније тог дана током свог распоређивања у Средоземном мору, преноси НБЦ Њуз.

На снимку се види како група мушкараца држи маринца у цивилу, а један од нападача му ставља бијелу врећу преко главе. Мушкарци вичу „Јенки, иди кући“.

Према канцеларији гувернера Измира, безбједносне снаге су „брзо интервенисале“, и привеле 15 осумњичених. Према његовим ријечима, пет припадника америчких служби у цивилу је инцидент „посматрало из даљине“, па су, како је закључио, и они на неки начин умијешани у инцидент.

„Двојици маринаца помогли су други маринци у тој области и након тога су из предострожности одведени у локалну болницу на процјену, али нису повријеђени и вратили су се на УСС Васп“, рекао је командант Тимоти Горман, портпарол америчких поморских снага за Европу.

Амбасада САД објавила је саопштење у којем се наводи да су Американци „сада сигурни“. Дипломате су захвалиле турским властима на „њиховом брзом одговору и истрази која је у току“.

Нападачи су чланови националистичке Уније младих Турске (ТГБ), која је повезана са малом Патриотском партијом.

„Амерички војници који имају крв наших војника и хиљада Палестинаца на својим рукама не могу да загаде нашу земљу“, наводи се у саопштењу странке на Икс мрежи (бивши Твитер).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.