Izmir

Turci napali američke marince: ''Idite kući''

  • Izvor: Agencije
  • 03.09.2024. 15:48

Članovi nacionalističke omladinske organizacije napali su u ponedjeljak dva američka marinca u turskom gradu Izmiru. Pripadnici službe su se iskrcali sa amfibijskog jurišnog broda USS Vasp, koji je stigao ranije tog dana tokom svog raspoređivanja u Sredozemnom moru, prenosi NBC Njuz.

Na snimku se vidi kako grupa muškaraca drži marinca u civilu, a jedan od napadača mu stavlja bijelu vreću preko glave. Muškarci viču „Jenki, idi kući“.

Prema kancelariji guvernera Izmira, bezbjednosne snage su „brzo intervenisale“, i privele 15 osumnjičenih. Prema njegovim riječima, pet pripadnika američkih službi u civilu je incident „posmatralo iz daljine“, pa su, kako je zaključio, i oni na neki način umiješani u incident.

„Dvojici marinaca pomogli su drugi marinci u toj oblasti i nakon toga su iz predostrožnosti odvedeni u lokalnu bolnicu na procjenu, ali nisu povrijeđeni i vratili su se na USS Vasp“, rekao je komandant Timoti Gorman, portparol američkih pomorskih snaga za Еvropu.

Ambasada SAD objavila je saopštenje u kojem se navodi da su Amerikanci „sada sigurni“. Diplomate su zahvalile turskim vlastima na „njihovom brzom odgovoru i istrazi koja je u toku“.

Napadači su članovi nacionalističke Unije mladih Turske (TGB), koja je povezana sa malom Patriotskom partijom.

„Američki vojnici koji imaju krv naših vojnika i hiljada Palestinaca na svojim rukama ne mogu da zagade našu zemlju“, navodi se u saopštenju stranke na Iks mreži (bivši Tviter).

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.