Обарање МХ17

Судије одбациле већину оптужби Украјине против Русије

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 18:13

Судије Међународног суда праве (МСП) утврдиле су да је Русија прекршила елементе антитерористичког споразума УН, али су одбиле да донесу одлуку о оптужбама Кијева да је Москва одговорна за обарање авиона "МХ17" компаније "Малезија ерлајнс" изнад источне Украјине 2014. године.

У истој пресуди, судије МСП-а утврдиле су да је Русија прекршила споразум о забрани дискриминације тиме што није подржала образовање на украјинском језику на Криму након припајања полуострва 2014. године

Суд је одбио захтјеве Украјине да наложи репарације за оба кршења и само је наредио Русији да се придржава споразума.

Украјина је поднијела тужбу МСП-у 2017. године, оптужујући Русију да је прекршила антитерористички споразум финансирањем проруских снага у Украјини.


УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Мајка објавила снимак дјетета које има велики кашаљ

УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Мајка објавила снимак дјетета које има велики кашаљ

Судије су рекле да је Москва прекршила антитерористички споразум УН тако што није истражила вјеродостојне наводе да су нека средства послата из Русије у Украјину да би се евентуално финансирале терористичке активности.

Вијеће од 16 судија наложило је Русији да истражи све вјеродостојне наводе о финансирању тероризма, али је одбило захтјев Кијева за репарацију.

Суд је одбио да донесе одлуку о рушењу "МХ17", рекавши да се кршење закона против финансирања тероризма односи само на новчану и финансијску подршку, а не на снабдијевање оружјем или обуку, на шта је указала Украјина.

Пратите нас и путем Вибера