Obaranje MH17

Sudije odbacile većinu optužbi Ukrajine protiv Rusije

  • Izvor: SRNA
  • 31.01.2024. 18:13

Sudije Međunarodnog suda prave (MSP) utvrdile su da je Rusija prekršila elemente antiterorističkog sporazuma UN, ali su odbile da donesu odluku o optužbama Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje aviona "MH17" kompanije "Malezija erlajns" iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

U istoj presudi, sudije MSP-a utvrdile su da je Rusija prekršila sporazum o zabrani diskriminacije time što nije podržala obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon pripajanja poluostrva 2014. godine

Sud je odbio zahtjeve Ukrajine da naloži reparacije za oba kršenja i samo je naredio Rusiji da se pridržava sporazuma.

Ukrajina je podnijela tužbu MSP-u 2017. godine, optužujući Rusiju da je prekršila antiteroristički sporazum finansiranjem proruskih snaga u Ukrajini.


UZNЕMIRUJUĆЕ: Majka objavila snimak djeteta koje ima veliki kašalj

UZNЕMIRUJUĆЕ: Majka objavila snimak djeteta koje ima veliki kašalj

Sudije su rekle da je Moskva prekršila antiteroristički sporazum UN tako što nije istražila vjerodostojne navode da su neka sredstva poslata iz Rusije u Ukrajinu da bi se eventualno finansirale terorističke aktivnosti.

Vijeće od 16 sudija naložilo je Rusiji da istraži sve vjerodostojne navode o finansiranju terorizma, ali je odbilo zahtjev Kijeva za reparaciju.

Sud je odbio da donese odluku o rušenju "MH17", rekavši da se kršenje zakona protiv finansiranja terorizma odnosi samo na novčanu i finansijsku podršku, a ne na snabdijevanje oružjem ili obuku, na šta je ukazala Ukrajina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: