Нестао у јуну 1924.

Стопало алпинисте, несталог прије 100 година, пронађено на Евересту

  • Извор: РТС
  • 12.10.2024. 07:00

Чизма и стопало за које се вјерује да су остаци британског планинара који је нестао прије 100 година пронађени су на Монт Евересту, а откриће би могло да ријеши једну од највећих мистерија алпинизма.

Ендру Комин "Сенди“ Ирвајн покушао је да се попне на Монт Еверест у јуну 1924. године са колегом Џорџом Малоријем, али је пар нестао на планини. Остаци Малорија су откривени, али Ирвајново тијело никада није пронађено.

Прошлог мјесеца, међутим, док је снимао документарац за Националну географију, тим планинара наишао је на стопало које се налазило испод истопљеног слоја леда на глечеру.

Банде тјерају гладну дјецу да се боре: Маме их храном и користе као људски штит

Банде тјерају гладну дјецу да се боре: Маме их храном и користе као људски штит

Добро познати авантуриста Џими Чин, који је предводио тим, назвао је откриће "монументалним и емотивним тренутком“.

Многи су се питали да ли су Ирвајн и Малори успјели да постану први људи који су се попели на Монт Еверест, чак 29 година прије Едмунда Хиларија и Тензинга Норгаја.

Током година неки су покушали да пронађу Ирвајново тијело, пошто се сумњало да је носио камеру са неразвијеним филмом који би могао да докаже да су он и Малори успјели у свом подухвату.

Британске власти сада покушавају да потврде идентитет стопала користећи узорак ДНК, наводи Национална географија. Ипак, тим који је направио откриће прилично је сигуран да је припадало Ирвајну, због чарапе у чизми у коју је ушивено: "А. Ц. Ирвајн“.

Упућен хитан апел из Доње Јабланице

Упућен хитан апел из Доње Јабланице

На чизму и стопало тим је наишао док се спуштао низ Централни Ронгбук глечер са сјеверне стране Евереста. Током спуштања пронашли су боцу са кисеоником са годином 1933. на њој. Експедиција те године открила је предмет који је припадао Ирвајну.

Размишљајући да се ради о могућем знаку да би Ирвајново тијело могло да буде близу, тим је претраживао глечер неколико дана прије него што су видјели чизму како вири из леда.

Сматрају да су имали и мало среће, јер је лед почео да се топи око недјељу дана прије открића. Стопало су извадили због страга да би лешинари могли да га оштете и предали су га кинеским службама у чијој је надлежности сјеверна страна Евереста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)