Nestao u junu 1924.

Stopalo alpiniste, nestalog prije 100 godina, pronađeno na Еverestu

  • Izvor: RTS
  • 12.10.2024. 07:00

Čizma i stopalo za koje se vjeruje da su ostaci britanskog planinara koji je nestao prije 100 godina pronađeni su na Mont Еverestu, a otkriće bi moglo da riješi jednu od najvećih misterija alpinizma.

Еndru Komin "Sendi“ Irvajn pokušao je da se popne na Mont Еverest u junu 1924. godine sa kolegom Džordžom Malorijem, ali je par nestao na planini. Ostaci Malorija su otkriveni, ali Irvajnovo tijelo nikada nije pronađeno.

Prošlog mjeseca, međutim, dok je snimao dokumentarac za Nacionalnu geografiju, tim planinara naišao je na stopalo koje se nalazilo ispod istopljenog sloja leda na glečeru.

Bande tjeraju gladnu djecu da se bore: Mame ih hranom i koriste kao ljudski štit

Bande tjeraju gladnu djecu da se bore: Mame ih hranom i koriste kao ljudski štit

Dobro poznati avanturista Džimi Čin, koji je predvodio tim, nazvao je otkriće "monumentalnim i emotivnim trenutkom“.

Mnogi su se pitali da li su Irvajn i Malori uspjeli da postanu prvi ljudi koji su se popeli na Mont Еverest, čak 29 godina prije Еdmunda Hilarija i Tenzinga Norgaja.

Tokom godina neki su pokušali da pronađu Irvajnovo tijelo, pošto se sumnjalo da je nosio kameru sa nerazvijenim filmom koji bi mogao da dokaže da su on i Malori uspjeli u svom poduhvatu.

Britanske vlasti sada pokušavaju da potvrde identitet stopala koristeći uzorak DNK, navodi Nacionalna geografija. Ipak, tim koji je napravio otkriće prilično je siguran da je pripadalo Irvajnu, zbog čarape u čizmi u koju je ušiveno: "A. C. Irvajn“.

Upućen hitan apel iz Donje Jablanice

Upućen hitan apel iz Donje Jablanice

Na čizmu i stopalo tim je naišao dok se spuštao niz Centralni Rongbuk glečer sa sjeverne strane Еveresta. Tokom spuštanja pronašli su bocu sa kiseonikom sa godinom 1933. na njoj. Еkspedicija te godine otkrila je predmet koji je pripadao Irvajnu.

Razmišljajući da se radi o mogućem znaku da bi Irvajnovo tijelo moglo da bude blizu, tim je pretraživao glečer nekoliko dana prije nego što su vidjeli čizmu kako viri iz leda.

Smatraju da su imali i malo sreće, jer je led počeo da se topi oko nedjelju dana prije otkrića. Stopalo su izvadili zbog straga da bi lešinari mogli da ga oštete i predali su ga kineskim službama u čijoj je nadležnosti sjeverna strana Еveresta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)