Прелазак границе

Шта се дешава са новим системом уласка у ЕУ

  • Извор: Б92
  • 20.10.2024. 11:45

Иако је нови систем уласка у ЕУ одложен, од њега се није одустало, као ни од система ЕТИАС који ће ступити на снагу у мају 2025. године.

ЕЕС систем био је најављен за 10. новембар, али се усљед недоумица око његовог функционисања, као и истицања појединих земаља да нису спремне за његову примјену, покретање одложило.

Најављено је да ће се он вјероватно примјењивати постепено, на појединим граничним прелазима, а не истовремено како је било најављено. Тачан датум још увијек није откривен.

Припадници РУЦЗ Српске спасили мушкарца из Дрине

Припадници РУЦЗ Српске спасили мушкарца из Дрине

Међутим, Александар Сеничић, директор YUTA, вјерује да можда неће ни доћи до примјене ЕЕС система, већ само ЕТИАС-а на којем се детаљније и дуже радило.

"Било је планирано да се у оквиру ЕЕС система биометријски подаци провјеравају на граници, али неке државе које имају велики број туриста су схватиле да ће бити огромне гужве, побунили су се против тога и пошто нема сагласности није прихваћено. Не знамо како ће се на крају примјењивати јер нови датум није дат. Моја очекивања су, пошто учествујем у раду Европске комисије, да то неће ни бити уведено. Да ћемо у старту од маја мјесеца да се оријентишемо на ЕТИАС који је много једноставнији", истакао је Сеничић.

Шта подразумевају нови системи?

Систем уласка/изласка (ЕЕС) је аутоматизовани ИТ систем за регистрацију држављана земаља које нису чланице ЕУ. Поред регистарације овај систем ће подразумијевати и давање биометријских података (отиске прстију и фотографију лица).

За ова четири знака новац стиже до 26. октобра

За ова четири знака новац стиже до 26. октобра

ЕТИАС систем подразумијеваће издавање дозволе за улазак у ЕУ која ће коштати седам евра. ЕТИАС путна дозвола је услов за улазак за држављане без визе, а повезана је са путничким пасошем, а важи до три године или до истека пасоша, шта год наступи прије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:25 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:25 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.