Prelazak granice

Šta se dešava sa novim sistemom ulaska u ЕU

  • Izvor: B92
  • 20.10.2024. 11:45

Iako je novi sistem ulaska u ЕU odložen, od njega se nije odustalo, kao ni od sistema ЕTIAS koji će stupiti na snagu u maju 2025. godine.

ЕЕS sistem bio je najavljen za 10. novembar, ali se usljed nedoumica oko njegovog funkcionisanja, kao i isticanja pojedinih zemalja da nisu spremne za njegovu primjenu, pokretanje odložilo.

Najavljeno je da će se on vjerovatno primjenjivati postepeno, na pojedinim graničnim prelazima, a ne istovremeno kako je bilo najavljeno. Tačan datum još uvijek nije otkriven.

Pripadnici RUCZ Srpske spasili muškarca iz Drine

Pripadnici RUCZ Srpske spasili muškarca iz Drine

Međutim, Aleksandar Seničić, direktor YUTA, vjeruje da možda neće ni doći do primjene ЕЕS sistema, već samo ЕTIAS-a na kojem se detaljnije i duže radilo.

"Bilo je planirano da se u okviru ЕЕS sistema biometrijski podaci provjeravaju na granici, ali neke države koje imaju veliki broj turista su shvatile da će biti ogromne gužve, pobunili su se protiv toga i pošto nema saglasnosti nije prihvaćeno. Ne znamo kako će se na kraju primjenjivati jer novi datum nije dat. Moja očekivanja su, pošto učestvujem u radu Еvropske komisije, da to neće ni biti uvedeno. Da ćemo u startu od maja mjeseca da se orijentišemo na ЕTIAS koji je mnogo jednostavniji", istakao je Seničić.

Šta podrazumevaju novi sistemi?

Sistem ulaska/izlaska (ЕЕS) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice ЕU. Pored registaracije ovaj sistem će podrazumijevati i davanje biometrijskih podataka (otiske prstiju i fotografiju lica).

Za ova četiri znaka novac stiže do 26. oktobra

Za ova četiri znaka novac stiže do 26. oktobra

ЕTIAS sistem podrazumijevaće izdavanje dozvole za ulazak u ЕU koja će koštati sedam evra. ЕTIAS putna dozvola je uslov za ulazak za državljane bez vize, a povezana je sa putničkim pasošem, a važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi prije.

Pratite nas i putem Vibera