ATV

Oluja

Šta je “mediteranski uragan” koji je potopio Libiju

 • Izvor: Indeks
 • 12.09.2023. 16:49

Olujni sistem koji je Libiji donio ozbiljne poplave krenuo je prije više od sedam dana kao oluja Daniel nad Grčkom. Donijevši rekordne količine kiše u nekoliko dana i obilne poplave u dijelovima istočne Grčke, polako se preselio prema jugu preko Sredozemlja.

S temperaturama mora u istočnom Sredozemlju iznad uobičajenih za to doba godine, olujni sistem je povratio snagu i dobio još vlage prije nego što se probio do libijske obale. Nakratko je postao ono što meteorolozi nazivaju "medicane" odnosno "mediteranski uragan". 

Donosi količinu kiše kakva obično padne u više godina

Njegovi učinci uključuju uzburkano more, udare vjetra koji navodno prelaze 50 km/h i, u nekim slučajevima, količine kiše kakve obično padnu u više godina.

Katastrofa u Libiji: Pukle brane, više od 2.000 osoba poginulo

Katastrofa u Libiji: Pukle brane, više od 2.000 osoba poginulo

U 24 sata između osam ujutro u nedjelju i osam ujutro u ponedjeljak, Univeryitet Omar Al-Mukhtar u Baydi zabilježilo je 414 mm kiše, a sjeveroistočni grad Marawa dobio je 240 mm. 

Poređenja radi, obližnji grad Bengazi, koji je teško pogođen poplavama, ima godišnji prosjek od 270 mm.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:10 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:05 Serija: Еskobar (16+)

  Podvizi ozloglašenog narko-bosa, Pabla Еscobara.