Али Абед Аксан Наим

Убијен командант Хезболаха? Израел напао Либан и Сирију

  • Извор: Агенције
  • 29.03.2024. 22:21

Израел тврди да је у данашњем ваздушном нападу на Либан убијен Али Абед Аксан Наим, замјеник команданта јединица Хезболаха за ракете, док је истовремено извршио најсмртоноснији удар на Сирију у посљедњих неколико мјесеци.

Тел Авив је саопштио да је Аксан Наим био одговоран за извођење и планирање ракетних напада на израелске цивиле.

У највећој ескалацији сукоба Хезболаха и Израела од 2006. године, десетак израелских војника и неколико цивила убијено на сјеверу Израела, док је скоро 270 бораца Хезболаха и 50 цивила укључујући болничаре, цивиле и новинаре су убијено у израелским ударима на југ Либана.

Нова размјена ватре преко границе отпочела је након израелског напада на Појас Газе, а Хезболах, ког подржава Иран, тврди да је узрок новог конфликта с Тел Авивом подршка народу Палестине.

ФСБ спријечила терористички напад: Објавили ко га је припремао

ФСБ спријечила терористички напад: Објавили ко га је припремао

С друге стране, сиријско Министарство одбране саопштило је да је неколико израелских удара погодило области у југоисточном дијелу провинције Алепо око 1.45 ујутро (22:45 по локалном времену“, убивши више цивила и војног особља, преноси Ројтерс.

Додато је да су се ваздушни напади поклопили са нападима дроновима из града Идлиб и западног руралног Алепа, за које министарство тврди да су извеле "терористичке организације" против цивила у Алепу и околини.

Три безбједносна извора рекла су Ројтерсу да 33 Сиријца и шест бораца Хезболаха погинула у нападу.

Европски парламентарац: Терористички напад у Москви испланирао је и финансирао Кијев

Европски парламентарац: Терористички напад у Москви испланирао је и финансирао Кијев

Један од убијених бораца Хезболаха је био локални теренски командант чији је брат убијен у израелском нападу на јужни Либан у новембру, рекао је један од извора.

Нападе су осудили Иран и Русија, док су Израел и САД саопштили да потенцијално примирје у Гази не би аутоматски укључило у Либан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.