Новинар

Симор Херш: Погубљени Бајден и криза националне безбједности - ко, заправо, води САД?

  • 01.07.2024. 07:27

Погубљеност предсједника Џозефа Бајдена траје већ мјесецима, док он и његови спољнополитички сарадници позивају на прекид ватре који се неће догодити у Гази, а са друге стране настављају да снабдијевају оружјем Израел, што чини прекид ватре мање вјероватним.

Сличан парадокс постоји и у Украјини, гдје Бајден финансира сукоб који се не може добити и одбија да учествује у преговорима који би могли да окончају покољ.

Реалност која стоји иза свега овога је да предсједника САД једноставно више нема, у смислу разумијевања контрадикторности политике коју он и његови спољнополитички савјетници спроводе, пише новинар Симор Херш.

Вишерангиране демократе одбијају могућност повлачења Бајдена

Вишерангиране демократе одбијају могућност повлачења Бајдена

Америка не би требало да има предсједника који не зна шта је потписао. Људи на власти морају да буду одговорни за оно што раде, а дебата са Доналдом Трампом показала је Америци и свијету да имамо предсједника који очигледно није у тој позицији, наводи Херш.

Срамота није само Бајденова, већ и оних око њега који га све више држе у тајности. Он је заробљеник, наводи новинар и додаје да је "изолација" предсједника дјело Тома Донилона, чији је млађи брат Мајкл, кључни анкетар и савјетник у Бајденовој предсједничкој кампањи и дио тима који је већи дио недјеље провео припремајући Бајдена за дебату.

Том Донилон, који има 69 година, био је савјетник предсједника Бајдена за националну безбједност од 2010. до 2013. године и безуспјешно је покушавао да буде именован за Бајденовог директора Централне обавјештајне агенције.

Портпарол Бајденовог изборног штаба:

Портпарол Бајденовог изборног штаба: "Нема разговора о томе“

С обзиром на Бајденов очигледан пад у посљедњих неколико мјесеци, немогуће је за аутсајдера да разумије зашто је Бијела кућа пристала на било какве дебате са Трампом прије избора, а камоли да се пристане на најранију предсједничку дебату у модерној историји.

Идеја је, наводи Херш позивајући се на своје изворе у Демократској партији, да ће, ако Бајден буде добро прошао, као што је то био случај у говору о Стању нације у марту, питање његове менталне способности бити склоњено у страну.

Такође је постојао притисак главних демократских донатора да се учини нешто по питању све очигледнијег менталног пропадања предсједника.

Нису само демократе у паници: Медији у другом ентитету ''закукали'' због дебате Трампа и Бајдена

Нису само демократе у паници: Медији у другом ентитету ''закукали'' због дебате Трампа и Бајдена

Шта сад? Један од вашингтонских политичких стручњака каже да се Демократска странка сада суочава са "кризом националне безбједности". Земља подржава два разорна сукоба са предсједником који очигледно томе није дорастао, рекао је, и можда је вријеме да се почне са писањем говора о оставци који би одговарао или надмашио онај који је у марту 1968. дао предсједник Линдон Џонсон. Други политички гуру изнио је другачији став. "Ово је доба друштвених медија - ТикТок, Фејсбук, Инстаграм и Икс - и политичка кампања може веома брзо да се промијени".

У сваком случају, закључује Херш, САД имају предсједника који изгледа није свјестан онога што се дешава на Блиском истоку и у Украјини.

"Шта се десило са 25. амандманом који овлашћује потпредсједника и већину у кабинету да прогласе предсједника неспособним за функцију? Шта се дешава у Бајденовој Бијелој кући", запитао је Херш, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм