Novinar

Simor Herš: Pogubljeni Bajden i kriza nacionalne bezbjednosti - ko, zapravo, vodi SAD?

  • 01.07.2024. 07:27

Pogubljenost predsjednika Džozefa Bajdena traje već mjesecima, dok on i njegovi spoljnopolitički saradnici pozivaju na prekid vatre koji se neće dogoditi u Gazi, a sa druge strane nastavljaju da snabdijevaju oružjem Izrael, što čini prekid vatre manje vjerovatnim.

Sličan paradoks postoji i u Ukrajini, gdje Bajden finansira sukob koji se ne može dobiti i odbija da učestvuje u pregovorima koji bi mogli da okončaju pokolj.

Realnost koja stoji iza svega ovoga je da predsjednika SAD jednostavno više nema, u smislu razumijevanja kontradiktornosti politike koju on i njegovi spoljnopolitički savjetnici sprovode, piše novinar Simor Herš.

Višerangirane demokrate odbijaju mogućnost povlačenja Bajdena

Višerangirane demokrate odbijaju mogućnost povlačenja Bajdena

Amerika ne bi trebalo da ima predsjednika koji ne zna šta je potpisao. Ljudi na vlasti moraju da budu odgovorni za ono što rade, a debata sa Donaldom Trampom pokazala je Americi i svijetu da imamo predsjednika koji očigledno nije u toj poziciji, navodi Herš.

Sramota nije samo Bajdenova, već i onih oko njega koji ga sve više drže u tajnosti. On je zarobljenik, navodi novinar i dodaje da je "izolacija" predsjednika djelo Toma Donilona, čiji je mlađi brat Majkl, ključni anketar i savjetnik u Bajdenovoj predsjedničkoj kampanji i dio tima koji je veći dio nedjelje proveo pripremajući Bajdena za debatu.

Tom Donilon, koji ima 69 godina, bio je savjetnik predsjednika Bajdena za nacionalnu bezbjednost od 2010. do 2013. godine i bezuspješno je pokušavao da bude imenovan za Bajdenovog direktora Centralne obavještajne agencije.

Portparol Bajdenovog izbornog štaba:

Portparol Bajdenovog izbornog štaba: "Nema razgovora o tome“

S obzirom na Bajdenov očigledan pad u posljednjih nekoliko mjeseci, nemoguće je za autsajdera da razumije zašto je Bijela kuća pristala na bilo kakve debate sa Trampom prije izbora, a kamoli da se pristane na najraniju predsjedničku debatu u modernoj istoriji.

Ideja je, navodi Herš pozivajući se na svoje izvore u Demokratskoj partiji, da će, ako Bajden bude dobro prošao, kao što je to bio slučaj u govoru o Stanju nacije u martu, pitanje njegove mentalne sposobnosti biti sklonjeno u stranu.

Takođe je postojao pritisak glavnih demokratskih donatora da se učini nešto po pitanju sve očiglednijeg mentalnog propadanja predsjednika.

Nisu samo demokrate u panici: Mediji u drugom entitetu ''zakukali'' zbog debate Trampa i Bajdena

Nisu samo demokrate u panici: Mediji u drugom entitetu ''zakukali'' zbog debate Trampa i Bajdena

Šta sad? Jedan od vašingtonskih političkih stručnjaka kaže da se Demokratska stranka sada suočava sa "krizom nacionalne bezbjednosti". Zemlja podržava dva razorna sukoba sa predsjednikom koji očigledno tome nije dorastao, rekao je, i možda je vrijeme da se počne sa pisanjem govora o ostavci koji bi odgovarao ili nadmašio onaj koji je u martu 1968. dao predsjednik Lindon Džonson. Drugi politički guru iznio je drugačiji stav. "Ovo je doba društvenih medija - TikTok, Fejsbuk, Instagram i Iks - i politička kampanja može veoma brzo da se promijeni".

U svakom slučaju, zaključuje Herš, SAD imaju predsjednika koji izgleda nije svjestan onoga što se dešava na Bliskom istoku i u Ukrajini.

"Šta se desilo sa 25. amandmanom koji ovlašćuje potpredsjednika i većinu u kabinetu da proglase predsjednika nesposobnim za funkciju? Šta se dešava u Bajdenovoj Bijeloj kući", zapitao je Herš, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera