Пјонгјанг

Сестра Ким Џонг Уна запријетила Јужној Кореји

  • Извор: Агенције
  • 09.07.2024. 07:00

Ким Јо Јонг, моћна сестра сјевернокорејског вође Ким Џонг Уна, назвала је недавне вјежбе бојевог гађања у Јужној Кореји "самоубилачком хистеријом".

Запријетила је неодређеним војним корацима ако Сеул настави с даљњим провокацијама.

Ово упозорење стиже након што је Јужна Кореја наставила своје вјежбе бојевог гађања близу копнених и морских граница са Сјеверном Корејом. Ради се о првим вјежбама те врсте откако је Сеул у јуну суспендовао споразум Пјонгјангом из 2018, који је за циљ имао ублажавање напетости на првој линији, пише "АП".

Угризла га змија, он јој вратио два пута - гмизавац умро

Угризла га змија, он јој вратио два пута - гмизавац умро

"Питање је зашто је непријатељ покренуо војне вјежбе у близини границе. Такву самоубилачку хистерију, због које ће морати претрпјети страшну катастрофу", казала је Ким Јо Јонг, преносе сјевернокорејски државни медији. 

Стигао одговор из Сеула

Оптужила је јужнокорејску конзервативну владу за намјерно ескалирање напетости као начин да избјегне унутрашњу политичку кризу. Нагласила је како је ризичност јужнокорејских вјежби јасна свима, поготово јер су услиједиле након што су САД, Јужна Кореја и Јапан недавно одржали нову трилатералну војну вјежбу коју Сјеверна Кореја сматра сигурносном пријетњом. 

"У случају да се према нашим критеријумима оцијени да су повриједили суверенитет и починили чин раван објави рата, наше оружане снаге ће одмах извршити своју мисију и дужност додијељену Уставом", најавила је Ким Јо Јонг, не наводећи детаље.

Странци ћуте: Знају увести санкције, али на питања не знају одговорити

Странци ћуте: Знају увести санкције, али на питања не знају одговорити

Ко Бјоунгсам, портпарол јужнокорејског министарства за уједињење, описао је изјаве сестре сјевернокорејског вође као покушај изазивања унутрашњих подјела у Јужној Кореји. Поручио је како Пјонгјанг прво мора сагледати властита кршења људских права и међународну изолацију узроковану нуклеарним програмом. 

Пратите нас и путем Вибера