Предсједник Русије данас слави 72. рођендан

Састанци, Сибир и необични поклони: Како Владимир Путин прославља рођендане?

  • 07.10.2024. 15:44

Владимир Путин данас слави 72. рођендан. Предсједник Русије, као један од најмоћнијих и популарнијих свјетских лидера, већину својих рођендана слави радно. Данашњи дан није изузетак јер ће се Владимир Владимирович састати са лидерима Заједнице независних држава.

Према ријечима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Владимир Путин је у првој половини дана имао неколико састанака затворених за јавност, док се у другој половини очекује међународни телефонски разговор, а увече ће бити неформални сусрет са шефовима држава земаља ЗНД.

"Предсједник своје празнике не сматра разлогом за повећану пажњу њему лично, а ни његовом послу", нагласио је Песков.

Честитка предсједника Додика Владимиру Путину: Драги пријатељу Републике Српске и српског народа, хвала Вам

Честитка предсједника Додика Владимиру Путину: Драги пријатељу Републике Српске и српског народа, хвала Вам

Међутим, док Путин не сматра рођендан посебним празником који вриједи пажње, остатак Русије, а и свијета, сваке године занима шта предсједник ради, како слави и какве поклоне добија. 

2000. година

Владимир Путин прославио је свој први рођендан као предсједник када је имао 48 година. Тог дана одржао је радни састанак са предсједником Свјетске банке Џејмсом Волфенсоном. У предграђу Санкт Петербурга, Павловску, у друштву првих лица Санкт Петербурга, глумаца, умјетника и тренера џудоа Анатолија Рахлина, Путин је прославио рођендан у ресторану руске кухиње "Подворје".

Те године је тадашњи шеф Министарства за ванредне ситуације Сергеј Шојгу започео посебан тренд када су у питању поклони предсједнику. Владимиру Путину је поклонио штене – женку црног лабрадора, која је добила надимак Кони. 

2001. година 

Путин је на свој рођендан одржао хитан састанак са војним врхом због догађаја у Авганистану, гдје су САД заједно са Великом Британијом покренуле војну операцију. Касније је шеф државе прославио 49. рођендан са породицом у својој резиденцији у Ново Огареву. Најнеобичнији поклон Путину те године био је коњ расе Акхал-Теке, врста коња из Туркменистана, гдје је национални симбол. 

Путин прославља 72. рођендан

Путин прославља 72. рођендан

2002. година 

Руски предсједник прославио је 50. рођендан у Кишињеву, гдје је учествовао на самиту Заједнице независних држава. Након преговора, шефови земаља ЗНД позвани су на ручак у руску амбасаду, а посетили су и "Криковске подруме", гдје се чувају колекционарска молдавска вина. Тадашњи предсједник Молдавије Владимир Вороњин је Путину поклонио кристалног крокодила, рекавши да је то "једина животиња која не одустаје" (не иде уназад).

2003. година 

Владимир Путин прославио је 51. рођендан у Санкт Петербургу. Путин је приредио свечани ручак на броду "New Island". Поред политичара, присуствовали су наставница руског предсједника Вера Гуревич и тренер џудоа Анатолиј Рахлин. 

2004. година 

Поводом Путиновог рођендана у Стрелни (Санкт Петербург) одржана је свечана вечера у Константиновском дворцу, а увече је приређен ватромет у Нижњем парку. На прославу су били позвани почасни грађани Санкт Петербурга.

2005. година 

Годину дана касније, у Константиновском дворцу, у оквиру самита Централноазијске организације за сарадњу, Путин се састао са лидерима Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Узбекистана. Иначе, предсједник је лично довезао колеге до зграде прес центра. У вечерњим сатима истог дана Владимир Путин је преговарао са љемачким канцеларом Герхардом Шредером.

Песков о могућем састанку Путина и Бајдена

Песков о могућем састанку Путина и Бајдена

2006. година

Руски лидер је поново прославио рођендан у Санкт Петербургу, гдје се састао са тадашњом гувернерком Валентином Матвијенко.

2007. година

Путин је на дан свог 55. рођендана позвао сталне чланове Савјета безбедности Русије у Катарининску салу Велике кремаљске палате у Москви. Поред тога, на пријем су позвани и представници војног врха земље као и чланови породица војних лица која су погинула на дужности.

Одговарајући на питање новинара шта му је породица поклонила за јубиларни (у Русији) 55. рођендан, предсједник је рекао: "Ово одијело". Он није открио име фирме, рекавши да ће то бити "скривена реклама".

2008. година

Владимир Путин је поново прославио рођендан у Санкт Петербургу, али већ као премијер. Тамо је учествовао у представљању филма "Учимо џудо са Владимиром Путином". Осим тога, говорио је на сједници Генералне скупштине Интерпола, која је први пут одржана у Русији. 

Три дана након свог рођендана, Владимир Путин је показао новинарима двомјесечно младунче тигра по имену Маша али није открио ко ју је поклонио. Мала тигрица је пребачена у сафари парк Геленџик.

2009. година 

Премијер Путин је на свој рођендан известио предсједника Дмитрија Медведева о друштвено-економској ситуацији у земљи. Потом се састао са руским писцима у Државном музеју Пушкина.

Путин: Савремени дронови мијењају принципе војних операција

Путин: Савремени дронови мијењају принципе војних операција

2010. година 

Премијер Владимир Путин провео је 58. рођендан у Санкт Петербургу, гдје је говорио на састанку о имплементацији развојних програма водећих универзитета у земљи. Најупечатљивији поклон те године било је штене овчара од предсједника бугарске владе Бојка Борисова.

2011. година 

Путин је 7. октобра боравио у Москви гдје је одржао састанак о развоју војно-индустријског комплекса. Те године Путин је од гувернера сјеверне јапанске префектуре Аките Норихиса Сатакеа добио ријетко штене Акита Инуа по имену Иуме, што се преводи као "машта".

2012. година 

Уочи 60. рођендана руског предсједника, Дмитриј Песков је рекао да ће "предсједник прославити рођендан у Санкт Петербургу, са породицом и пријатељима". Путин тог дана није имао радне састанке.

2013. година

Путин је те године прославио рођендан на острву Бали, гдје је учествовао на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње. Планирано је да рођендан буде "радни", али је прије почетка састанка предсједник Индонезије отпјевао Путину пјесму "Happy birthday to you", док је јапански премијер поклонио руском предсједнику саке, а предсједник Кине - торту.

2014. година 

Те године је Путин први пут узео слободан дан за рођендан и одлетио у сибирску тајгу, "300-400 км од најближег насеља". То је саопштио Дмитриј Песков. Предсједник је, говорећи 9. октобра на сједници Савјета за развој физичке културе и спорта, рекао: "Прекјуче сам пуно шетао, прошао сам планинама скоро девет километара".

2015. година 

Дан Владимира Путина почео је састанком са министром одбране, на коме је било ријечи о војној операцији у Сирији. А увече су предсједник и министар отишли ​​на утакмицу Ноћне хокејашке лиге у Сочију. Путин је током утакмице постигао 7 од 15 голова.


Путин и Си: Русија и Кина ће обезбјеђивати мир и стабилност на планети

Путин и Си: Русија и Кина ће обезбјеђивати мир и стабилност на планети

2016. година 

Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, тог дана шеф државе није имао јавне догађаје. Путин је свој одмор провео са породицом, пријатељима и рођацима.

2017. година

Владимир Путин је на дан свог 65. рођендана учествовао на састанку Савјета безбједности Русије. Руски предсједник се тог дана у Сочију састао у четири ока са бившим премијером Италије Силвиом Берлусконијем. Италијански гост је као поклон поклонио јорган са ручним везом. Краљ Саудијске Арабије поклонио је руском лидеру пастува, који је добио надимак Бандерос, а предсједник Туркменистана поклонио је Путину штене туркменског алабаја.

2018. година 

Путин је 7. октобра, према ријечима Дмитрија Пескова, прославио рођендан са породицом и пријатељима. Осим тога, руски предсједник је погледао снимак борбе Хабиба Нурмагомедова и Ирца Конора Мекгрегора на УФЦ турниру у Лас Вегасу (САД). 

2019. година 

Предсједник је прославио 67. рођендан уживајући у природи са породицом и пријатељима. Затим су он и тадашњи министар одбране Шојгу отишли ​​у Туву, гдје су посетили сибирску тајгу.

2020. година 

Путин је 7. октобра одржао више од десет међународних телефонских разговора. Како је навео портпарол Кремља, предсједник је планирао да преостало вријеме проведе са пријатељима и породицом.

2021. година 

Предсједник је на свој рођендан одржао састанак са сталним члановима Савјета безбједности Русије, као и низ међународних телефонских разговора.

2022. година 

Путин је на дан свог 70. рођендана примио лидере земаља ЗНД на неформалном самиту организације, који је одржан у Константиновском дворцу у Стрелни (Санкт Петербург).

2023. година 

Путин је 7. октобра у својој резиденцији у Ново Огареву (Московска област), заједно са шефовима Казахстана и Узбекистана учествовао на церемонији поводом почетка испоруке руског гаса Узбекистану преко територија Казахстана. Затим су лидери земаља присуствовали званичном ручку у част рођендана. 

(РТ Балкан)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.