Си-Ен-Ен

САД, Кина и Русија повећале активности на нуклеарним полигонима

  • Извор: ЦНН
  • 22.09.2023. 16:19

Русија, Сједињене Државе и Кина су посљедњих година изградиле нове објекте и ископали нове тунеле на својим полигонима за нуклеарна тестирања, показују сателитски снимци које је ексклузивно добио Си-Ен-Ен, у вријеме када су тензије између три велике нуклеарне силе порасле на највиши ниво у деценијама.

Иако нема доказа који би указивали на то да се Русија, САД или Кина припремају за скору нуклеарну пробу, слике које је добио CNN илустрирају недавна проширења на три нуклеарна полигона.

Једним управља Кина у крајњем западном региону Сијанг, једним Русија у архипелагу Арктичког океана, а другим САД у пустињи Неваде.

Сателитски снимци из протеклих три до пет година показују нове тунеле испод планина, нове путеве и складишта, као и повећан промет возила која улазе и излазе из локација, рекао је Џефти Луис, помоћни професор у Центру за непролиферацију Џејмс Мартина на Институту за међународне студије Мидлбуру.

Пет повријеђених у тешком судару, саобраћај обустављен

Пет повријеђених у тешком судару, саобраћај обустављен

“Постоји много наговјештаја које видимо који сугеришу да би Русија, Кина и Сједињене Државе могле наставити нуклеарна тестирања”, рекао је.

То је нешто што ниједна од тих земаља није учинила откако су подземна нуклеарна тестирања забрањена Уговором о забрани 1996. Кина и САД су потписале споразум, али га нису ратифицирале.

Пензионисани пуковник америчког ратног ваздухопловства Седик Лигтон, бивши обавјештајни аналитичар, прегледао је слике нуклеарних локација три силе и дошао до сличног закључка.

Жена из Лакташа стабилно: Примљена неухрањена, анемична и без свијести

Жена из Лакташа стабилно: Примљена неухрањена, анемична и без свијести

“Врло је јасно да су све три земље, Русија, Кина и Сједињене Државе уложиле много времена, труда и новца не само у модернизацију својих нуклеарних арсенала, већ иу припрему врста активности које би биле потребне за тестирање. ,” он је рекао.

Москва је ратификовала споразум, али је руски предсједник Владимир Путин у фебруару рекао да ће наредити тест, ако САД крену прве, додајући да „нико не би требало да има опасне илузије да се глобални стратешки паритет може уништити“.

Експанзије ризикују да изазову трку за модернизацију инфраструктуре за тестирање нуклеарног оружја у вријеме дубоког неповјерења између Вашингтона и двије ауторитарне владе, кажу аналитичари, иако се идеја стварног оружаног сукоба не сматра неизбјежном.

Бајдену пријети катастрофалан пораз: Трећина демократа би гласала за Кенедија као независног кандидата

Бајдену пријети катастрофалан пораз: Трећина демократа би гласала за Кенедија као независног кандидата

“Пријетња од нуклеарног тестирања долази од степена до којег убрзава растућу трку у наоружању између Сједињених Држава с једне стране и Русије и Кине с друге стране”, рекао је Луис. “Посљедице тога су да трошимо огромне суме новца, иако не постајемо сигурнији.”

Нуклеарне пријетње

Луисови коментари услиједили су након што је истакнута група за праћење нуклеарне енергије раније ове године поставила свој култни Сат Судњег дана, мјерило колико је свијет близу самоуништења, на 90 секунди до поноћи.

Група је навела рат у Украјини као главни разлог за своју отрежњујућу процјену.

Која је ваша: Ово су супермоћи свих хороскопских знакова

Која је ваша: Ово су супермоћи свих хороскопских знакова

“Руске пријетње употребом нуклеарног оружја подсјећају свијет да је ескалација сукоба – случајно, намјерно или погрешно – страшан ризик. Могућност да би се сукоб могао измакнути било чијем надзору и даље је велика”, рекла је група.

Другим ријечима, Сат Судњег дана данас сигнализира већи ризик од краја човјечанства него 1953. године, када су и Сједињене Државе и Совјетски Савез извели драматична надземна тестирања нуклеарног оружја.

Прошлог мјесеца генерални секретар Уједињених народа Антонио Гутереш упутио је нови апел кључним земљама да ратификују међународни уговор којим се забрањују експерименти у мирољубиве и војне сврхе

Брутално: Младић чекићем убио пса!

Брутално: Младић чекићем убио пса!

Луис је истакао да би неочекивано лош учинак руске војске у Украјини могао бити дио подстицаја Москви да размотри наставак нуклеарних проба.

Бјелорусија, која је играла кључну улогу у рату у Украјини, такође је добила тактичко нуклеарно оружје од Москве, рекао је предсједник Александар Лукашенко у августу. Додао је да ће Минск бити спреман да их искористи у суочавању са страном „агресијом“.

Русија и Кина

Чак и док је руска војска прошле године покренула специјалну операцију у Украјини, аналитичари су такође вид‌јели проширење нуклеарног полигона те земље у Новој Земљи у архипелагу Арктичког океана.

Средином августа, објекат је поново добио фокус када га је посјетио министар одбране Сергеј Шојгу, према руском министарству одбране.

Ово је права истина о дјетету (2) нађеном без знакова живота у

Ово је права истина о дјетету (2) нађеном без знакова живота у "мерцедесу"

Локалитет Новаја земља је први пут кориштен од стране Совјетског Савеза за извођење нуклеарних тестова 1955. године до коначне подземне експлозије СССР-а 1990. године. За то вријеме, на локацији је извршено укупно 130 тестова који су укључивали више од 200 уређаја, према прегледу објављеном у часопис Сајнс енд Глобал Секјурити.

Сателитски снимци до којих је дошао Си-Ен-Ен показали су да је на полигону Новаја земља од 2021. до 2023. године постојала опсежна градња, с бродовима и новим контејнерима који су пристизали у његову луку, путеви су чисти зими, а тунели прокопани дубоко у арктичке планине.

"Руски полигон је сада отворен током цијеле године, видимо их како чисте снијег са путева, видимо како граде нове објекте”, рекао јер Луис.

Ракетни напад на Севастопољ: Војник нестао, оштећена историјска зграда

Ракетни напад на Севастопољ: Војник нестао, оштећена историјска зграда

Близу тих објеката налазе се тунели које је Русија тестирала у прошлости, рекао је Луис. “У протеклих пет или шест година вид‌јели смо Русију како копа нове тунеле, што сугерише да су спремни за наставак нуклеарних тестирања”, додао је.

“Прилично ми је јасно да се Руси припремају за могућу нуклеарну пробу”, додао је Лигтон, бивши обавјештајни официр америчког ратног ваздухопловства, а сада аналитичар Си-Ен-Ена. Али понудио је оно што је рекао да су важне “упозорења”.

"Руси можда покушавају да дођу до црте тако што раде све припреме за нуклеарни тест, али га заправо не изводе. У суштини, они би то радили да ‘уплаше’ Запад”, рекао је Лигтон.

Упаљен жути аларм због вјетра: Могуће и бујичне поплаве

Упаљен жути аларм због вјетра: Могуће и бујичне поплаве

Москва није одговорила на захтјев Си-Ен-Ена за коментар на ову тему, а не постоји начин да се тачно зна шта се дешава скривено од погледа сателита. У тексту Си-Ен-Ена су изоставили чињеницу да им ни Вашингтон није одговорио ништа.

Појачана активност је такође откривена на кинеском полигону за нуклеарно тестирање у Лоп Нур-у, исушеном сланом језеру између двије пустиње у ријетко насељеној западној Кини.

Сателитски снимци показују да се посљедњих година ископава нови, пети подземни тунел, те да су изграђени нови путеви. Поређење слика снимљених 2022. и 2023. показује да се гомила плијена стално повећава, што наводи аналитичаре да вјерују да се тунели проширују, рекао је Луис.

Медведев: Омиљени противници Русије су се посвађали око корице бајатог хљеба

Медведев: Омиљени противници Русије су се посвађали око корице бајатог хљеба

Осим тога, главна администрација и подручје подршке су вид‌јели нове грађевинске пројекте. Ново складиште изграђено је 2021. и 2022. године, које би се могло користити за складиштење експлозива, додао је.

"Кинески полигон се разликује од руског полигона“, рекао је Луис. “Кинеско полигон за тестирање је огроман и има много различитих дијелова.”

“Изгледа јако заузето, а ове ствари се лако виде на сателитским снимцима. Ако их можемо вид‌јети ми, мислим да америчка влада сигурно може”, додао је.

Спријечено кријумчарење 15 миграната

Спријечено кријумчарење 15 миграната

Након анализе сателитских фотографија локације Лоп Нур, група је закључила да је Кина “могући циљ да проведе подкритична нуклеарна тестирања”.

У изјави за Си-Ен-Ен, кинеско министарство вањских послова критиковало је извјештај као “повећавање ‘кинеске нуклеарне пријетње'” и описало га као “изузетно неодговорно”.

“Од најаве обустављања нуклеарних проба 1996. године, кинеска страна је досљедно поштовала ово обећање и напорно радила на одбрани међународног консензуса о забрани нуклеарног тестирања”, наводи се.

Додик: Достојанствено обраћање Вучића у УН, Србија да стане иза политике коју он представља

Додик: Достојанствено обраћање Вучића у УН, Србија да стане иза политике коју он представља

Додаје се да би свијет требао имати “високу будност” о активностима Сједињених Држава у нуклеарном тестирању.

Активност у пустињи Неваде

САД објављују некласификовану верзију Нуцлеар Постуре Ривју сваких неколико година, која даје преглед улоге нуклеарног оружја у њиховој сигурносној стратегији.

У најновијем извјештају, објављеном у октобру прошле године, наводи се да ће Вашингтон размотрити кориштење нуклеарног оружја само у “екстремним околностима”. Међутим, такође је наведено да САД не усвајају “политику без прве употребе” јер би то резултирало “неприхватљивим нивоом ризика” за њихову сигурност.

Сједињене Америчке Државе извеле су своју посљедњу подземну пробу 1992. године, али Луис је рекао да се САД већ дуго држе у стању приправности за нуклеарну пробу, спремне реаговати ако један од њихових ривала крене први.

Бањалука затрпана смећем: Претрпани контејнери и отпад по улици

Бањалука затрпана смећем: Претрпани контејнери и отпад по улици

“Сједињене Државе имају политику спремности да изврше нуклеарни тест у релативно кратком року, око шест мјесеци”, рекао је.

Комерцијални сателитски снимци, снимљени изнад полигона за нуклеарно тестирање у Невади, службено познатог као Национална сигурносна локација Неваде, показују да је подземни објекат – комплекс У1а – увелико проширен између 2018. и 2023. године.

Управа за националну сигурност (NNSA), огранак америчког Министарства енергетике који надгледа локацију, каже да је лабораториј за извођење “подкритичних” нуклеарних експеримената, што је дугогодишња пракса која има за циљ да осигура поузданост оружја у тренутним залихама без пуне тестирање на скали.

„У подкритичним експериментима, хемијски високи експлозиви стварају високе притиске, који се примењују на материјале нуклеарног оружја, као што је плутонијум. Конфигурација и количине експлозива и нуклеарних материјала су такве да неће доћи до нуклеарне експлозије”, наводи се на web страници ННСА.

Мјеста на тијелу гд‌је парфем дуже траје

Мјеста на тијелу гд‌је парфем дуже траје

Као одговор на Си-Ен-Енов захтјев за коментар, портпарол ННСА потврдио је да је “рекапитализирала инфраструктуру и научне способности” на полигону у Невади, што укључује набавку нових напредних извора и детектора, развој технологије мјерења реактивности и наставак активности тунела.

“Ово ће пружити модерне дијагностичке могућности и податке који ће помоћи у одржавању сигурности и перформанси америчких нуклеарних залиха без даљњих подземних тестирања нуклеарног експлозива”, додао је портпарол.

У извјештају Канцеларије за одговорност америчке владе (ГАО) објављеном у августу каже се да ће САД изградити два мјерна уређаја на локацији у Невади како би “направила нова мјерења плутонијума током субкритичних експеримената”.

Уређаји и сродна инфраструктурна побољшања, потребна “да би се информирали о плановима за модернизацију залиха нуклеарног оружја” коштат ће око 2,5 до 2,6 милијарди долара и бити спремни до 2030. године, према извјештају ГАО.

У Бањалуци аутом улетио на стазу и слупао три картинга

У Бањалуци аутом улетио на стазу и слупао три картинга

Портпарол Савјета за националну сигурност такође је рекао за Си-Ен-Ен да помно прати руске војне активности, али је додао да “није видио никакав разлог за прилагођавање властитог нуклеарног става”.

Међутим, проширење објеката на полигону у Невади могло би подстаћи страхове у Москви и Пекингу да се Вашингтон можда припрема за нуклеарни тест – јер иако би обје земље могле вид‌јети развој на сателитским сликама, немају могућност да независно провјере шта се догађа унутра, рекао је Луис.

А такве перцепције могу постати опасне, посебно у садашњој ери са страхом и недостатком повјерења на свим странама, рекао је.

“Опасност је чак и ако сво троје почну тако што само планирају да иду као други, један од њих би могао наговорити себе да је важно да иде први, један од њих би могао одлучити да је боље да скочи, пошто сви други то раде, кретати се.”

Одређен притвор двојцу који је напао сина предсједника Владе Републике Српске

Одређен притвор двојцу који је напао сина предсједника Владе Републике Српске

Ако то ураде, свијет би знао – сваку већу подземну експлозију вјероватно ће открити Међународни систем за праћење (ИМС), мрежа од 337 објеката која надгледа планету у потрази за знаковима нуклеарних експлозија.

Пратите нас и путем Вибера